România Liberă observă un război politic pe banii serviciilor de informații. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu s-a putut obţine consens în Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru emiterea avizului necesar rectificării bugetare şi a suspendat discuţiile, pentru a da timp Guvernului să elaboreze un nou proiect. Guvernul a cerut desecretizarea stenogramei ședinței CSAT. Potrivit noului proiect de rectificare, publicat luni de Ministerul de Finanțe, bugetul Serviciului Român de Informații se diminuează cu 113 milioane lei. Pentru anul 2018, prin proiectul de buget întocmit de Guvernul Tudose, SRI are prevăzute credite de 2,3 miliarde lei, din care 1,2 miliarde lei pentru salarii și 623 milioane pentru pensii. De asemenea, Serviciul de Informații Externe pierde 2,8 milioane lei, Serviciul de Protecție și Pază – 15 milioane lei, iar Serviciul de Telecomunicații Speciale – 14,2 milioane lei. Față de varianta inițială, Guvernul a atenuat tăierile care vizează SIE, SPP și STS. Proiectul prevede, în total, creșterea cheltuielilor bugetare cu peste 9,92 miliarde de lei, dar restul domeniilor nu sunt de competența CSAT. De exemplu, Ministerul Dezvoltării Regionale primește în plus 955 milioane lei.
Adevărul observă că şefa Internelor a fost turnată involuntar de şeful „Doi şi-un sfert“. Ministrul Carmen Dan ar putea fi acuzată de violarea corespondenţei după ce în şedinţa CEx PSD a mers cu „xeroxuri“ după convorbiri particulare pe WhatsApp, purtate între prefect şi un secretar de stat. Cel care a atras atenţia fără să vrea asupra culpei ministrului este chiar şeful Direcţiei de Protecţie Internă. În încercarea de a disculpa DGPI, asupra căreia planau suspiciuni privind interceptarea convorbirilor telefonice dintre prefectul Capitalei şi un secretar de stat de la Interne referitoare la intervenţia jandarmilor la mitingul diasporei, Cristian Mărculescu, a denunţat-o fără să vrea pe Carmen Dan pentru violarea secretului corespondenţei şi a vieţii private.
Sub titlul “Fenomenul Valea Ierii”, Jurnalul Naţional a aflat unde se duc banii când vrei să scapi de ei. Într-o comună cu 800 de suflete, fără canalizare și cu jumătate din drumuri neasfaltate, edilii au cheltuit o avere pentru construcția unui stadion cu nocturnă, deși nu aveau echipă de fotbal. Și au mai făcut și un Centru de Informare Turistică, deși nu știu să aibă vreun obiectiv turistic.
Ziarul Financiar observă că fascinaţia pentru şcoli private devin un motor pentru investiţii de zeci de milioane de euro. Numărul acestor instituţii s-a dublat în ultimii zece ani, astfel că a ajuns la 378 de şcoli funcţionale la sfârşitul anului 2016, potrivit INS. Cele mai mari cinci instituţii private de învăţământ din România, după cifra de afaceri din 2016, sunt Lumina, Olga Gudynn International School, Casadi, Coman Educational şi Kids Club, potrivit unei analize realizate de ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe şi de la Registrul Comerţului. În analiză au fost folosite businessurile private din domeniul educaţiei administrate printr-o societate de tip SRL sau SA.
Gazeta Sporturilor scrie că muntenegrenii vin fără “killer”. Steva Jotevici, omul care le-a luat tricolorilor 3 puncte în preliminariile trecute, este accidentat. Partida de Liga Naţiunilor România – Muntenegru se dispută, vineri, de la 21 şi 45 de minute. Meciul va fi transmis de Pro TV.