Potrivit României Libere, contractele prin care ţara noastră cumpără de la Statele Unite sistemele de rachete Patriot şi HIMARS, în valoare de 5,15 miliarde dolari, nu beneficiaza de offset. Adică, americanii nu mai sunt obligaţi de lege să investeasca în economia autohtonă şi în crearea locurilor de muncă cel puţin 80% din valoarea contractelor. Miniştrii ‘tehnocraţi’ Costin Borc şi Mihnea Motoc au fost iniţiatorii acestei schimbări legislative. Nici guvernările PSD care au urmat nu au corectat actul, astfel că, acum, România pierde pe mâna liderilor săi politici 4 miliarde dolari.
Din Jurnalul Naţional aflăm că, la patru luni de la începerea noului program de tratare a hepatitei C, din cei 12.000 de pacienţi aflaţi pe liste, doar puţin peste 3.000 au fost găsiţi eligibili pentru terapie. Toată responsabilitatea a fost transferată pe umerii medicilor, care se plâng de neclarităţi în procedurile de acordare a tratamentelor. Pacienţii sunt obligaţi să achite analize care ar trebui să fie gratuite. Mulți bolnavi au aflat că s-au însănătoşit printr-o minune birocratică, pierzându-şi astfel şi dreptul de a primi tratament.
Ziarul Financiar notează că aurul, simbolul activelor de refugiu, văzut drept un scut împotriva turbulenţelor şi a incertitudinii de pe pieţele financiare, s-a apreciat ieri cu 0,7%, pe fondul testului nuclear nord-coreean. Metalul preţios s-a scumpit cu 15% faţă de începutul anului. Pe lângă frica generată de o posibilă confruntare militară, puţin probabilă momentan – în viziunea experţilor, anxietăţile investitorilor provin şi din seria nesfârşită de scandaluri de la Washington, care pun în pericol transformarea în legi a promisiunilor administraţiei Trump, mai ales scăderea impozitelor.
Sub titlul zbor plăcut, Gazeta Sporturilor anunţă că i-a găsit bilet doar dus celui mai slab selecţioner din istoria echipei naţionale. După un meci execrabil pierdut cu Muntenegru (0-1), România antrenată de Christoph Daum a pierdut orice şansă de calificare la Cupa Mondială.