Adevărul notează că fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, s-a clasat pe prima poziţie în selecţia pentru postul de procuror şef-european, realizată de către un Comitet special de selecţie. Acest comitet a trimis o listă scurtă de trei nume Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene, ce urmează să voteze până la începutul lunii martie, noul procuror-şef al Parchetului European. Kövesi este urmată, în această listă, de procurorii Jean – Francois Bohnert (Franţa) şi Andres Ritter (Germania). Procedura de selecţie a celor trei candidaţi pentru funcţia de procuror-şef european a fost una care nu a depins de ţara din care a fost candidatul, fiind făcută exclusiv de către o comisie formată din 12 membri (foşti membri ai Curţii de Justiţie şi ai Curţii de Conturi, foşti membri naţionali ai Eurojust, membri ai instanţelor naţionale supreme, procurori de nivel înalt şi avocaţi) desemnaţi în septembrie 2018. Procurorul- şef european va avea un mandat de 7 ani, care nu va putea fi reînnoit. Înfiinţat în 2017, Parchetul European va investiga infracţiunile care aduc prejudicii bugetului Uniunii Europene, cum ar fi actele de fraudă sau de corupţie ori cazurile transfrontaliere de fraudă de peste 10 milioane de euro.
Ministrul Justiţiei spunea, marți seară, că va sesiza ceea ce el numeşte “abuzurile” comise de către Laura Codruţa Kovesi în timpul mandatului său la DNA. Tudorel Toader a fost cel care a iniţiat procedura de destituire a fostei şefe Anticorupţie, anul trecut. Totuşi, că activitatea Direcţiei a fost lăudată în rapoartele pe Justiţie ale Comisiei Europene. Criticii susţin că Laura Codruţa Kovesi le-a permis subalternilor să încalce regulile în anchetele penale.
România Liberă atrage atenţia că Oltchim Râmnicu Vâlcea se îndreapta, aproape sigur, spre faliment. Privatizarea societăţii au eşuat în anul 2012. Au urmat cinci ani de sevraj economic. Oltchim, odată lider regional, şi-a pierdut piaţa. Recent, Comisia Europeană a concluzionat că statul trebuie să recupereze sutele de milioane de euro, acordate drept ajutoare pentru combinat.
Românii își fac rău cu lingura și furculița, observă Jurnalul Naţional. Speranţa de viaţă sănătoasă, adică vârsta până la care o persoană nu are probleme de sănătate, este de 59,8 ani în cazul bărbaţilor şi 59 de ani la femei. Prin comparație, în Suedia, vârstele sunt de 73, respectiv 73,3 ani. Lipsa educaţiei la nivel naţional, atunci când vine vorba de mâncarea sănătoasă, este principala cauză a acestui fenomen, explică medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică. “Problemele încep încă din şcoală. Programe gen «Laptele şi Cornul» nu fac altceva decât să ne îngraşe copiii, încă din primii ani”, spune specialistul. Din păcate, România mai are de aşteptat să treacă câteva generaţii pentru ca speranţa de viaţă sănătoasă să crească.
Noul Dinamo trăiește, titrează Gazeta Sporturilor. Cu 5 jucători recrutați în primul 11, trupa lui Mircea Rednic a reușit, aseară, scorul etapei, 3-0 cu FC Botoșani. Victoria a aprins imaginația suporterilor alb-roșii, care își văd echipa ajunsă miraculos în play-off.