Confidenţialitate

Prima pagină | 5 aprilie 2018

Potrivit Adevărul, argumentul „Decât pe banii noştri în puşcărie, mai bine acasă pe banii lor“, folosit de parlamentarii care vor pedepse la domiciliu pentru corupţii condamnaţi, este desfiinţat de specialişti. În opinia lor, înţelesul pedepsei ca mijloc de reeducare va fi rescris. În faţa criticilor, aleşii au preferat să nu tulbure apele şi mai mult. Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor urma să se pronunţe asupra controversatului proiect, dar raportul final a fost amânat, dezbaterile urmând să fie reluate, cel mai probabil, după Paşte.

România Liberă scrie că pensiile private obligatorii au zilele numărate. Guvernul va modifica legea astfel ca, de anul viitor, contribuţiile să devină opţionale. În paralel, va încerca să-i convingă pe deponenţi să-şi transfere contribuţiile acumulate la Pilonul I, din care se plătesc pensiile curente. Analiştii spun că intenţia Executivului este foarte îngrijorătoare, întrucât Pilonul I nu este unul de acumulare, iar acesta se afla deja în deficit. Gaura se va adânci în anii care vin, odată cu sporirea numărului de pensionari.

Jurnalul Naţional publică povestea bugetarei-latifundiare. Aracsia Magdalena Benţia este un funcţionar în căutare perpetuă de noi provocări. În doar câţiva ani, femeia a bifat funcţii de conducere din cele mai variate, de la Ministerul Sănătăţii, la cel al Culturii, şi de la Administrarea Activelor Statului, la Protecţia Consumatorilor. A încercat şi în magistratură, dar CSM i-a respins ascensiunea şi în Justiţie. Aracsia Magdalena Benţia a rămas, totuși în sistem, dar ca inculpată, fiind judecată pentru corupție.

Ziarul Financiar consemnează că exportăm grâu, porumb şi oi, nu produse cu valoare adăugată. Doar 9 fabrici de alimente şi băuturi sunt în top 500 exportatori din România. Dintre acestea, 7 procesează efectiv materii prime precum carne, lapte şi făină. Doar două sunt deţinute de antreprenori autohtoni.  Lipsa forţei fabricilor a transformat România într-o piaţă de desfacere.