Confidenţialitate

Prima pagină | 4 iunie 2018

Ziarul Financiar observă că, în anul centenarului, mai bine de 10% din drumurile ţării sunt de pământ, şi, în cel mai bun scenariu, România va avea anul acesta 800 de kilometri de autostradă în contextul în care lungimea “promisiunilor” din ultimii 25 de ani este de peste 10.000 de kilometri. Statisticile arată că la 100 de ani de la Marea Unire, România nu a fost în stare nici măcar să îşi dubleze numărul de kilometri de drumuri. Astfel, fără a lua în calcul cei aproape 10.500 de kilometri de drumuri de pământ, România are o reţea de drumuri de circa 75.600 de kilometri în contextul în care datele de la 1915, cele mai apropiate de momentul Marii Uniri, arată că în România erau deja circa 44.400 de kilometri de drumuri şoseluite.

Jurnalul Naţional observă dilema consumatorului: câtă carne conține de fapt un kilogram de carne? Industria alimentară este plină de falsuri, care zburdă pe rafturi. Mai ales în cazul mezelurilor, alchimia gusturilor este coborâtă de pe tabloul lui Mendeleev. Sunt procesatori care introduc pe piață produse ieftine, dar cu un conținut ridicat de apă și slănină. Ar fi necesară înființarea unei rețele naționale de laboratoare moderne.

Adevărul analizează opţiunile lui Klaus Iohannis după decizia Curţii Constituţionale de a o revoca pe șefa Direcţiei Anticorupţie. Prima variantă ar fi ca preşedintele să nu o destituie pe Laura Kövesi, atragându-şi criticile nucleului dur al votanţilor săi, care nu concep că şefa DNA poate fi demisă de o decizie a Curţii Constituţionale, din moment ce aceasta este politizată. În schimb, o eventuală păstrare a Laurei Kövesi ar permite PSD să îl toace mediatic pe Klaus Iohannis pe motiv că nu respectă o hotărâre a CCR. Cel mai sumbru scenariu pentru Iohannis ar fi ca Laura Kövesi să demisioneze şi să intre în politică, atrăgând exact electoratul nemulţumit de actualul preşedinte.

România Liberă scrie că, în timp ce la Bucureşti politicienii sunt preocupaţi de lupta cu Direcţia Anticorupţie, la Bruxelles se iau decizii care vor influenţa viaţa românilor mulţi ani de acum înainte. Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a anunţat propunerile Comisiei Europene cu privire la viitoarea Politică Agricolă Comună 2020-2027. Se confirmă temerile agricultorilor din spaţiul european: întreg bugetul PAC va fi diminuat. Propunerile CE vizeaza în principal plafonarea subvenţiilor acordate marilor exploataţii şi fermelor de producţie mari, în avantajul fermelor mici, care vor fi încurajate financiar să se dezvolte. Subvenţiile pentru marile ferme nu vor mai depăşi 100.000 euro anual, indiferent de suprafaţa lucrată. Şapte state membre UE (nu şi România) au semnat joia trecută un document comun prin care resping propunerile CE. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat recent că ţara noastră nu acceptă scăderea drastică a finanţării pentru PAC. Statele membre îşi vor prezenta poziţiile pe aceasta temă pe 18 iunie, la Bruxelles.

Stele vişinii, titlul mare de pe prima pagină a Gazetei Sporturilor. Golurile lui Daniel Niculae şi Adrian Gigore au adus Academia la un mic pas de Liga a 3-a. Giuleştenii trebuie să mai bifeze o formalitate, anume barajul cu câştigătoarea seriei Giurgiu, pe 16 şi 23 iunie. În schimb steliştii Clubului Sportiv al Armatei vor evolua şi sezonul viitor în liga a 4-a.