Adevărul publică povestea românului răpus de birocraţie la 29 de ani. Călin Farcaş, un tânăr din Braşov a murit luni, pe fondul complicaţiilor generate de o boală extrem de rară: hipertensiune pulmonară, o afecţiune care îi afecta vasele de sânge din interiorul plămânilor. Tânărul a fost diagnosticat în urmă cu trei ani şi, de atunci, a făcut demersuri disperate pentru a beneficia de un transplant de plămâni. Marea şansă a lui Călin Farcaş ar fi fost o operaţie în străinătate, în condiţiile lipsei acute a infrastructurii de specialitate din ţara natală. Tânărul şi familia lui au încercat la mai multe clinici din străinătate, printre care şi AKH Viena. A fost refuzat peste tot, deoarece România nu este membră cu drepturi depline a Eurotransplant, o organizaţie internaţională care încurajează şi coordonează transplanturile de organe. Există un acord de principiu, dar documentul nu este parafat pentru că ţara noastră nu şi-a îndeplinit la timp obligaţia de a furniza organe pentru transplant. Abia anul acesta, medicii din România au reuşit să trimită în străinătate doi plămâni.
Guvernul pregăteşte o nouă pomană pentru sinistraţii care refuză să se asigure, scrie România Liberă. Ţara se învârte de 29 de ani în acelaşi cerc vicios: iarna, autorităţile se luptă cu deszăpezirea, iar vara, cu inundaţiile. Nici un guvern post-decembrist nu a făcut ceva concret ca să schimbe lucrurile. În tot acest timp, asigurările obligatorii pentru locuinţe rămân facultative.
Jurnalul Naţional consemnează că Parlamentul a intrat în sesiune extraordinară, pentru adoptarea modificărilor aduse Codulului Penal, care îmbâlnzeşte pedepsele pentru abuz în seviciu, şi schimbării Codului Administrativ, care prevede, printre altele, pensii speciale pentru aleşii locali. Însă la un simplu calcul aritmetic, strategia coaliţiei PSD-ALDE pare greșită, pentru că ceea ce se votează acum nu va fi literă de lege până la toamnă. În schimb, economii la facturile uriaşe de întreţinere a Palatului Parlamentului nu se vor face nici măcar în timpul verii.
Citând un sondaj al Băncii Naţionale, Ziarul Financiar scrie că firmele refuză să se împrumute de la bănci şi instituţii financiare nebancare din cauza garanţiilor şi a birocraţiei. Circa 80% din finanţarea mediului antreprenorial este asigurată de reinvestirea profitului, vânzarea de active şi creditele de la acţionari. La chestionarul BNR au răspuns reprezentanţi ai peste 11.000 de companii.
Yes, titlul mare de pe prima pagină a Gazetei Sporturilor. Pentru prima dată în istoria Mondialului de Fotbal, Anglia s-a calificat în sfferturi după executarea loviturilor de la 11 metri, învingând Columbia cu 4 la 3. Următorii adversari ai englezilor vor fi suedezii, care i-au eliminat pe elveţieni, cu un 1 la zero obţinut după un meci fără strălucire.