Adevărul scrie că violenţa psihologică, dar şi actele de gelozie, telefoanele date la ore nepotrivite, interzicerea sau limitarea realizării profesionale, toate vor putea fi considerate acte de violenţă domestică şi pedepsite ca atare, potrivit unui proiect de lege aprobat de senatori. Rănile persoanelor terorizate psihic de foşti sau actuali parteneri de viaţă sunt greu de vindecat, spun specialiştii. Proiectul propune noi servicii de ajutor, precum o linie telefonică de urgenţă şi echipe mobile de asistenţă socială.
România Liberă anunţă că se pregăteşte un “Consiliu Operativ de Securitate Cibernetică”. Un proiect aflat în dezbatere publică include prevederi care nu au legatură cu protejarea integrităţii statului român sau cu respingerea vreunei agresiuni venite din afara NATO. Viitoarea lege nu este orientată doar împotriva hackerilor despre care ni se sugerează, din când în când, că ar acţiona din Rusia sau din China. Oricât de patrioţi ar fi românii, ei ar fi surprinşi să afle că, la articolul 19, aceasta lege, destinată să apere România, prevede obligaţia firmelor care distribuie internet de a sprijini “organele de urmărire penală” în vederea “restrângerii temporare a exerciţiului drepturilor şi libertăţilor persoanelor”. Cu alte cuvinte, providerii de internet sunt obligaţi să ajute la interceptarea comunicaţiilor românilor.
Jurnalul Naţional notează că banii încasați cu titlu de donație pentru încercarea nereuşită de achiziție a sculpturii brâncuşiene “Cumințenia Pământului” urmează să fie restituiți integral până la sfârșitul acestui an. Cei care nu-și vor banii înapoi trebuie să anunțe până pe 30 iunie. Sumele nerevendicate vor fi vărsate la bugetul de stat.
Potrivit Ziarului Financiar, carnea de porc şi lactatele sunt între principalele alimente aduse din străinătate. Cele două categorii de produse acoperă 13% din totalul importurilor de produse agroalimentare, după cum arată datele Ministerului Agriculturii. Anul trecut, românii au mâncat carne de porc din import de 475 milioane de euro, iar lactate de 314 milioane euro, în condiţiile în care România pierde anual din efectivele de bovine şi porcine.
CFR Cluj are datorii cât bugetul FCSB, dezvăluie Gazeta Sporturilor. La finalul anului trecut, campioana raporta creanțe de 12 milioane și jumătate de euro.