Confidenţialitate

Prima pagină, 30 mai 2016

Adevărul scrie că un curent cu numeroşi adepţi, „dacopatia“ sau „dacomania“ idealizează până la limita imposibilului realizările dacilor. Strămoşii sun văzuţi ca inventatori ai scrierii sau mari ingineri, creatori ai unor drumuri subterane în Carpaţi. Ritualic, tracomanii se adună periodic la Sfinxul din Bucegi, pentru a se încărca energetic.

Potrivit României Libere, povestea devalizării Academiei Române este simplă. Fiind moştenitorul unei vaste averi din donaţii testamentare venite din partea unor familii celebre din perioada interbelică şi anterior, înaltul for intelectual avea misiunea să apere patrimoniul şi să-l facă să rodească. În schimb, Academia Româna a pus pe tavă unor samsari o suprafaţă  de teren fix pe malul Lacului Siutghiol din Constanţa. Preţul, absurd de mic: doar 2,5 euro/mp.

Jurnalul Naţional observă că proiectele pentru reabilitarea Gării de Nord nu au fost duse niciodată până la capăt. Scuza autorităţilor a fost că o lucrare amplă ar putea depăşi 200 de milioane de euro. Multe alte gări sunt lăsate în paragină. În Gara Buzău s-a băgat un milion de euro. Banii n-au ajuns și pentru peroane și pasajul subteran, care nu au mai văzut ciment de zeci de ani.

Din Ziarul Financiar, aflăm că România este o ţară sud-americană la nivelul economiilor din bănci. 9 milioane şi jumătate de români au depozite, cumulate, de numai 1,3 miliarde de lei, în timp ce 288.000 de români au economii de 66,5 miliarde lei, conform datelor BNR. Potrivit prim-viceguvernatorului Florin Georgescu, situaţia arată gradul ridicat de polarizare socială.

Gazeta Sporturilor notează că apărarea, punctul forte al naţionalei de fotbal, a fost penibilă aseară, la înfrângerea cu Ucraina, scor 3-4. În frunte cu noul căpitan, Vlad Chiricheş, defensiva  a gafat în serie. Golurile înscrise de Torje, Alibec şi Stanciu au venit pe greşeli ale portarului ucrainean.