Confidenţialitate

Prima pagină, 3 iulie 2017

Adevărul scrie că Ionuţ Cătălin Bălan (39 de ani), zis Ibrahim, arestat sub acuzaţia că spiona pentru jihadişti, a fost interceptat şi înregistrat ameninţând cu gesturi de violenţă extremă în numele lui Allah. Consătenii spun însă că ‘era politicos, deşi avea o barbă lăţoasă’. Când au aflat că a trecut la islam, mucaliţi, sătenii l-au poreclit Cadâr. Mai apoi, pe băiatul lui, botezat Abdelkader, l-au numit mai simplu ‘Abracadel’. Mama islamistului, Maria Buşcu, care n-a scăpat nici ea de limba ascuţită a sătenilor, fiind poreclită Elodia, crede însă cu tărie că fiul ei nu este terorist.

ANAF riscă să intre în colaps, avertizează Jurnalul Naţional. Coaliţia PSD-ALDE a modificat substanţial, la sfârşitul săptămânii trecute, programul de guvernare. Au apărut impozite şi taxe noi, iar unele angajamente au fost amânate pentru 2018. Practic, se vorbeşte despre o regândire a întregului sistem fiscal. Unele modificări au stârnit o avalanşă de proteste din mediul de afaceri. Jurnalul Naţional a stat de vorbă cu Ioana Petrescu, ministru de Finanţe în Guvernul Ponta, despre cele mai controversate puncte din noul program de guvernare.

România Liberă dezvăluie un malpraxis academic pentru 220 din cele 368 de pagini dintr-o carte semnată, în 2009, de actualul premier. Volumul, suspect de plagiat pentru peste 60% din pagini, este parte a unui puzzle care devoalează, în fapt, un întreg sistem de relații la vârful puterii. Cartea a apărut la Editura Academiei Naționale de Informații din subordinea Serviciului Român de Informații. Instituție de învățământ superior la care Tudose era, în momentul publicării cărții, doctorand. Ceilalți autori ai volumului sunt Gheorghe Toma și Ștefan Teodoru, șefi în Academia SRI, dar și Severin Florian Lungu, fost șef al SRI Brăila. Cu soacra acestuia, premierul a avut o firmă. Cei patru au copiat pâna și dintr-una din cele mai cunoscute cărți ale secolului trecut, Șocul viitorului’ de Alvin Toffler. Este a doua suspiciune de plagiat pentru Mihai Tudose, după cea din lucrarea de doctorat. În acel caz, politicianul PSD a recunoscut tacit încălcarea regulilor academice, depunând anul trecut o cerere de renunțare la titlul de doctor.

Ziarul Financiar notează că România este o ţară extrem de polarizată, atât în business (10 judeţe au 70% din cifra de afaceri totală şi au 80% din angajaţii din România), cât şi în sănătate. Pe baza datelor din 2016, cei mai mulţi medici din România lucrează în Bucureşti, Timiş şi Cluj, zone care concentrează o treime din totalul celor 57.300 de medici, cu excepţia dentiştilor. La polul opus, în Călăraşi, Giurgiu şi Ialomiţa sunt numai 986 de medici, câte 300 în fiecare judeţ. În 2016 numărul de medici din România a crescut cu 1.200. Salariul mediu în sănătate – 2.700 de lei pe lună, peste salariul mediu din economie – 2.300 de lei, este încă redus prin comparaţie cu veniturile pe care le-ar putea obţine medicii români la spitale din alte ţări. PSD a promis că medicii români vor câştiga între 1.000 şi 2.500 de euro pe lună, după patru ani de guvernare. „Am fost surprins să aflu că, în România, salariaţii din IT câştigă mai bine decât doctorii. În Olanda acest lucru nu se întâmplă“, a spus Paul Schuyt, CEO al Lev9 Global, o companie olandeză care angajează softişti la Iaşi. În IT, salariul mediu este de 6.000 de lei net pe lună.

Gazeta Sporturilor observă superofensiva dinamovistă și gâfâielile FCSB din cantonament.  Alb-roșii au învins Domzale cu 3-2, în vreme ce roș-albaștrii au reușit doar un egal cu Oleksandria, scor 1-1.