Jurnalul Naţional anunţă că procurorul-şef al Direcţiei Anticorupţie va da explicaţii, marți, în faţa Consiliului Superior al Magistraturii în scandalul momentului. La şedinţa de la CSM va participa şi ministrul Justiţiei, cel care a propus destituirea șefei Anticorupţie. Miercuri, Laura Codruța Kovesi va prezenta cu fast raportul de activitate pe anul trecut. În paralel, politicienii susțin că se țin departe de tot acest scandal, însă speculaţia este că în spatele eschivei există o strategie.
România Liberă scrie despre o minune fiscală. Noua lege a pensiilor va ajunge în Parlament pâna la finele anului. Până atunci, se fac simulări pe trei variante de proiect, astfel încât să nu apară probleme atunci când legea va fi pusă în aplicare, a anunţat premierul. Viorica Dăncilă a precizat că reforma este necesară pentru eliminarea dezechilibrelor din sistem şi că nici o pensie nu va fi tăiată, incluzându-le și pe cele speciale. Partenerii sociali privesc planul cu mult scepticism, care seamănă izbitor, cel puţin la nivel de declaraţii, cu “revoluţia fiscală”, la care s-au dat nenumărate asigurări că nici un salariu nu scade. Până va intra în vigoare noua lege, statul continuă să se împrumute pentru plata pensiilor.
Adevărul notează că, în anul Centenarului, peste 50 de localităţi din Republica Moldova au semnat declaraţii de unire cu “patria-mamă”. Primarul comunei Parcova, Marcel Snegur, este cel care a dat tonul declaraţiilor unioniste. Apoi, alte câteva zeci de comune au semnat acest document lipsit de orice valoare juridică, însă cu o puternică încărcătură sentimental. Românii din Republica Moldova sunt convinşi că ar trăi mult mai bine dacă ţara lor s-ar uni cu România: ar avea şanse la fonduri europene, ar ajunge mai uşor în Occident, ar putea călători liber. Totuşi, există mulţi nostalgici care consideră şi în prezent că o viaţă mai bună s-ar datora exclusiv ruşilor.
“Creierele” ajung din urmă cerealele, potrivit Ziarului Financiar. Anul trecut, exporturile de software le-au egalat pe cele de produse agroalimentare, până la o valoare de 4 miliarde de euro. Faţă de acum cinci ani, exporturile de servicii IT&C au crescut de două ori şi jumătate.
Gazeta Sporturilor consemnează că Ionuţ Lupescu şi-a lansat candidatura pentru preşedinţia Federaţiei Române de Fotbal, având susţinerea a 30 de foşti internaţionali, care împreună adună 1.566 de selecţii şi 248 de goluri înscrise sub tricolor. Alegerile pentru şefia FRF sunt programate la 18 aprilie. Ionuţ Lupescu devine principal contracandidat pentru Răzvan Burleanu, care speră la un nou mandat.