Adevărul a obţinut poziţia oficială a Comisiei de la Veneţia asupra celei mai litigioase chestiuni politico-juridice din ultimul an, aşa-numitul prag de prejudiciu care ar trebui impus în definirea infracţiunii de abuz în serviciu, prag sub care fapta ar urma să fie dezincriminată. Două decizii ale Curţii Constituţionale şi Ordonanţa de Urgenţă nr. 13, care a dus la masive proteste de stradă la începutul acestui an, s-au bazat pe o înţelegere eronată a unui raport al Comisiei de la Veneţia, organismul juridic al Consiliului Europei. Eroarea de interpretare s-a transformat acum într-o obligaţie impusă Parlamentului de a reglementa un prag financiar pentru prejudiciile produse prin infracţiunea de abuz în serviciu. La solicitarea ziarului Adevărul, Comisia de la Veneţia a clarificat sfera de aplicare şi sensul concluziilor pe care le-a avut în vedere la întocmirea raportului. „Raportul privind relaţia dintre responsabilitatea politică şi penală a miniştrilor se referă, conform titulaturii sale, doar la situaţia miniştrilor. Acesta prevede: „… Comisia de la Veneţia consideră că prevederile penale naţionale privind „abuzul în serviciu”, „exces de autoritate” şi alte expresii similare trebuie interpretate în sens restrâns şi aplicate cu un prag înalt, astfel încât acestea să poată fi invocate în cazuri unde fapta este de natură gravă, cum ar fi de exemplu infracţiuni grave împotriva proceselor democratice naţionale, încălcarea drepturilor fundamentale, subminarea imparţialităţii administraţiei publice etc. (paragraful 102)”. Aşadar, decisivă este natura faptei, iar pragul la care se referă nu este în niciun caz unul financiar. Mai mult, acest prag se aplică desigur doar la prevederea penală generică privind abuzul în serviciu, dar nu şi la alte infracţiuni precum corupţia, spălarea banilor sau abuz de încredere”. În afacerea pragului la abuzul în serviciu, Tudorel Toader joacă un triplu rol: de fost judecător al Curţii Constituţionale, de ministru al Justiţiei și de reprezentant al României în Comisia de la Veneţia.
Potrivit Jurnalului Naţional, anchetarea afacerii Belina ocolește originile acestui business pe care procurorii îl consideră penal. Tel Drum a putut închiria proprietăți de la stat grație unui Ordin al Ministrului Mediului din guvernarea lui Emil Boc. În 2011, firma a încheiat contractul de închiriere cu Apele Române, entitate aflată pe atunci în subordinea Elenei Udrea, care era ministru al Dezvoltării. La acel moment, valoarea de inventar a Insulei Belina și a Brațului Pavel, stabilită printr-o hotărâre de guvern din 2006, era de un leu.
România Liberă scrie că primarul sectorului 4 a refuzat să înnoiască avizele de funcţionare a chioşcurilor de ziare de pe domeniul public. Din ordinul lui Daniel Baluţă, în ultimele luni, au fost ridicate peste 50 de puncte de difuzare a presei scrise, unele dintre ele cu tot cu marfă. Desfiinţarea chioşcurilor de presă înseamnă 1.500 de oameni lăsaţi fără locuri de muncă şi bucureşteni privaţi de un drept prevăzut în Constituţie, anume dreptul la informaţie.
Ziarul Financiar observă că, deşi economia zburdă, bursa de la Bucureşti scade la minimul ultimelor 6 luni. Indicele BET, referinţa BVB, a scăzut pe parcursul săptămânii trecute cu 2,06%, cel mai abrupt declin din rândul burselor din regiune, în contextul unui climat intern dificil marcat de incertitudinile cu privire la viitorul format al Pilonului II de pensii. Spre comparaţie, bursa de la Varşovia, cea mai mare din Europa Centrală şi de Est, a scăzut săptămâna trecută cu 0,7% într-un context extern cu potenţiali factori volatili dinspre SUA, cât şi ca reacţie la tensiunile generate de Coreea de Nord. Indicele reprezentativ BET a scăzut la 7.848 de puncte şi a marcat astfel a şaptea şedinţă consecutivă de scădere, cea mai îndelungată perioadă de scădere din 2017, după o săptămână slabă pentru majoritatea emitenţilor mari.
Învingând Dinamo, FCSB ajunge în coasta CFR Cluj, scrie Gazeta Sporturilor. Marko Momcilovici a adus victoria steliştilor după o eroare uriaşă lui Steliano Filip, omul cu cele mai multe prezenţe în Derby de România. La 1-0, dinamoviştii au apărat un penalty executat de Constantin Budescu.