Confidenţialitate

Prima pagină, 22 iunie 2017

Adevărul observă o victorie ‘la mustaţă’, ilustrând articolul cu chipul lui Liviu Dragnea. Moţiunea de cenzură a PSD și ALDE, îndreptată împotriva premierului Sorin Grindeanu, a fost adoptată cu 241 de voturi, cu doar 8 în plus faţă de numărul minim necesar, de 233. Aleșii social-democraţi au votat cu bilele la vedere pentru a nu fi acuzaţi de trădare, fiind atent supravegheaţi de apropiaţii lui Liviu Dragnea.

Potrivit României Libere, Liviu Dragnea şi-a primit guvernul înapoi, numai că situaţia sa politică nu este strălucită. Liderul social-democrat a pierdut teren în Parlament şi are o majoritate la limită. În ianuarie, coaliţia PSD-ALDE a adunat 295 de voturi pentru numirea executivului demis ieri. Acum, moţiunea de cenzură a fost adoptată doar pentru că a primit şi voturile reprezentanţilor minorităţilor. Liviu Dragnea a ajuns din nou la mâna preşedintelui Klaus Iohannis, cel care deţine decizia finală privind numirea unui premier. În mediile social-democrate se vorbeşte deja de o listă de patru posibile nominalizări.

S-au învins!, titrează Jurnalul Naţional. Potrivit publicaţiei, moţiunea s-a ‘jucat’ până în ultima clipă. Dărâmarea executivului nu ar fi reușit fără susținerea grupului minorităților, altele decât cea maghiară. Începe febra prin partide înaintea consultărilor cu șeful statului. Din Germania, președintele Klaus Iohannis a transmis că viitorul premier trebuie să respecte cel puțin un criteriu, anume să nu aibă dosare penale.

Ziarul Financiar face bilanţul guvernării Grindeanu, un cabinet care a avut o viaţă scurtă, de doar jumătate de an. Doar guvernul Ungureanu, demis şi el în 2012 tot prin moţiune de cenzură, a avut o viaţă mai scurtă, de doar trei luni. Cu toate acestea, a fost un guvern – numit de presă guvernul Dragnea-Grindeanu – care s-a mişcat rapid să pună în aplicare programul de guvernare şi luat decizii care au stimulat economia (o creştere record de 5,6% în T1), chiar dacă unele contestate. Guvernul s-a concentrat excesiv pe măsurile sociale, neglijând complet investiţiile publice – un minus de 28%.

Gazeta Sporturilor i-a văzut la lucru, în ultimele zile, pe antrenorii marilor rivale şi le schiţează portretele. Nicolae Dică este genul de tehnician prieten cu  jucătorii, tăcut la antrenamente şi care acceptă supus amestecul patronului FCSB. În schimb, la Dinamo, Cosmin Contra este coleric, temut şi greu de manevrat.