Adevărul scrie despre precupeţele de sentinţe. Condamnate la 8 ani de închisoare după ce au fost găsite vinovate că vindeau verdicte ca la piaţă, judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu, de la Tribunalul Bucureşti, trebuiau să ajungă în închisoare pentru ca “astfel de fapte să nu se mai comită sau acestea să fie cazuri izolate”. Este motivarea sentinţei într-unul dintre cele mai mediatizate dosare privind corupţia din magistratură.
Potrivit României Libere, indiferent dacă este de calitate superioară sau simplă poşircă, vinul autohton este băut aproape în totalitate în ţară, exporturile fiind nesemnificative. Republica Moldova se mişcă mult mai bine pe pieţele internaţionale. Românii preferă cantitatea în detrimentul calităţii, iar de asta profita ‘băieţii deştepţi’. Piaţa neagră este estimată la 100 milioane de euro pe an.
Jurnalul Naţional observă că legile pădurii se bat cap în cap. Aproape 85% din suprafaţa României este în mediul rural, unde principala modalitate de încălzire este cea cu sobe. Dar, deși populația rurală suferă deja din cauza unei crize de lemne de foc, parlamentarii votează două legi diferite pentru acelaşi lucru – contravenţiile silvice. În situaţia creată, autorităţile nu mai ştiu cum ar trebui să procedeze atunci când descoperă nereguli.
Ziarul Financiar notează că moneda unică europeană a ajuns la maximul ultimilor patru ani şi jumătate faţă de leu. La nivel internaţional, euro, care până acum a uimit prin rezistenţa la crize, întrece aşteptările multora dintre strategi, pe socoteala dolarului. Euro, cotat la aproape 1,11 în raport cu dolarul, a avansat cu 5,4% faţă de moneda americană în acest an. Din cauza turbulenţelor politice şi a datelor economice modeste, entuziasmul pentru activele americane este în scădere, în timp ce în Europa riscul politic s-a diminuat, iar creşterea pare relativ robustă. Schimbările se văd în performanţa superioară a acţiunilor europene. Capitalul va spori, de aceea, pe Bătrânul Continent.
Gazeta Sporturilor a aflat că şefii Federaţiei de Fotbal vor să-i pedepsească pe cei care le critică activitatea. Oficialii FRF vor să le schimbe statutul şi să le retragă rentele viagere membrilor de onoare. Primul pe listă ar fi Cornel Dinu, care acuză ‘cenzura din ‘anii 50’.