Confidenţialitate

Prima pagină, 19 iunie 2017

Măcelul din PSD a infestat Guvernul și Parlamentul, observă Adevărul. Conflictul dintre Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu s-a purtat mai întâi în partid, apoi s-a mutat în Guvern, iar în final a cuprins şi Parlamentul. Liviu Dragnea n-a reuşit să-i convingă pe toţi aleşii PSD să semneze moţiunea de cenzură, însă mizează pe o mobilizare exemplară miercuri, la vot. În replică, premierul i-a demis pe toţi oamenii acestuia din conducerea Ministerului Dezvoltării, de unde pleacă banii pentru primarii PSD.

Încercând să descifreze soarta guvernului, Jurnalul Naţional scrie că, indiferent de trădări sau simpatii, viitorul echipei formate din Sorin Grindeanu şi Victor Ponta va fi decis de UDMR. În războiul PSD contra PSD, armele se schimbă cu repeziciune. Opoziția a boicotat citirea moțiunii de cenzură îndreptate de Putere împotriva propriului cabinet – un moment unic în istoria politicii românești. Cei 30 de parlamentari ai Uniunii Maghiare se anunță a fi cheia rezolvării actualei crize, înclinând balanța într-o parte sau alta.

România Liberă dezvăluie că, între două înalte funcţii guvernamentale, Sevil Shhaideh (ministrul demisionar al Dezvoltării) a fost şi oengistă, ca membră a Asociaţiei ‘Dispeceratul Civic’, în compania unui afacerist cuplat la interesele serviciilor secrete şi a unui comisar-şef de Poliţie. La mijloc, însă, sta un conflict de interese major. Omul de afaceri are zeci de contracte nu doar cu instituţii publice centrale, ci şi cu autorităţi locale finanţate de ministrul Shhaideh. Firma afaceristului Marcel Foca, Intergraph Computer Service SRL, a obţinut, în ultimii ani, contracte cu zeci de primării mari şi consilii judeţene din România, dar a participat şi la activităţi dirijate de servicii secrete.

Potrivit Ziarului Financiar, producţia locală de îngheţată a depăşit anul trecut 80 de milioane de euro, în creştere faţă de anul precedent, totuși nu a reuşit să-şi revină şi să atingă nivelul din anul 2009, cel mai ridicat din ultimii opt ani. În aceeaşi perioadă, însă, importurile de îngheţată aproape că s-au dublat, plecând de la mai puţin de 18 milioane de euro în 2009 şi ajungând la peste 30 de milioane de euro.