Confidenţialitate

Prima pagină | 17 mai 2018

Potrivit Adevărul, salarizarea unitară implementată de Guvern de la începutul anului adânceşte prăpastia dintre veniturile medii nete încasate de bugetari, faţă de cei din mediul privat, diferenţă care se va dubla în următorii 3 ani. Potrivit specialiştilor, ecartul uriaş este provocat pe de o parte de politicile fiscale care nu ţin cont de economia reală şi de dezinteresul clasei politice, iar pe de alta de faptul că angajaţii din mediul privat nu au reprezentanţi ai salariaţilor care să le apere interesele, aşa cum bugetarii îi au pe sindicalişti. Ghişeul a devenit frontieră între două lumi: de o parte, bugetarii din ce în ce mai îndestulaţi, de cealaltă – angajaţii la privat tot mai nemulţumiţi de salarii.

Citând date ale Inspecţiei Muncii, Ziarul Financiar scrie că numărul de salariaţi cu normă întreagă de lucru a ajuns la 5,2 milioane la finalul lunii aprilie, în creştere cu aproape 290.000 de persoane faţă de perioada similară din 2017. În acelaşi timp, numărul de angajaţi part-time a scăzut cu 273.000, până la 645.900 de persoane în aprilie 2018. O explicaţie a acestei situaţii poate fi reprezentată de modificarea legislaţiei privind angajarea în regim part-time adoptată de anul trecut, care obligă firmele să achite contribuţii la nivelul salariului minim pe economie (de 1.900 de lei brut), indiferent dacă angajatul lucrează 2, 4, 6 sau 8 ore pe zi.

Jurnalul Naţional scrie despre “întreținuții” din Parlament.  Unii aleşi sunt ţinuţi în umbră de consoarte când vine vorba de venituri. La o aritmetică simplă, pare că într-adevăr soţiile demnitarilor de rang înalt ar fi afaceriste de succes, remunerate mai bine. Însă, în multe cazuri, există varianta ca veniturile din afacerile anterior manevrate de soţii în prezent băgaţi până-n gât în politică să treacă pe numele apoliticelor lor soţii.

România Liberă consemnează că modificările votate în ultima perioadă de către Parlament fac aproape imposibilă pedepsirea demnitarilor acuzați de Agenția Națională de Integritate. Legislativul a adoptat, miercuri, proiectul deputatului social-democrat Cătălin Rădulescu prin care conflictul de interese și incompatibilităţile se prescriu în trei ani.

Gazeta Sporturilor scrie că Gheorghe Hagi este convins că Ioan Becali, un apropiat al selecţionerului Cosmin Contra, ar influenţa selecţiile pentru lotul naţionalei. Impresarul i-ar bloca pe Ianis Hagi şi pe ceilalţi jucători de la Viitorul, întrucât aceştia sunt reprezentanţi de un impresaru rival, Pietro Chiodi. Gheorghe Hagi și Ioan Becali au fost multă vreme prieteni la cataramă, dar nu își mai vorbesc de câțiva ani.