Confidenţialitate

Prima pagină | 16 octombrie 2017

Adevărul scrie despre un maestru de cumetrii. Până să fie propus de PSD pentru Ministerul Dezvoltării, senatorul Paul Stănescu a ţesut o vastă reţea de influenţă, prin care şi-a implantat rudele şi apropiaţii în Parlament, Guvern şi administraţia locală. Social-democratul a condus oficial judeţul Olt timp de 8 ani, între 2008 şi 2016. Din decembrie anul trecut, s-a ‘refugiat’ în Senat. Potrivit unor surse politice, Paul Stănescu este prieten de familie cu fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache. De altfel, imediat după ce a ajuns în Guvern, cel din urmă a numit-o secretar de stat în Ministerul Justiţiei pe Sofia Mariana Moţ, mama primarului Slatinei, Emil Moţ, unul dintre apropiaţii lui Stănescu. Mariana Moţ a fost prelută şi de succesorul lui Florin Iordache, Tudorel Toader, şi e singurul magistrat detaşat în Ministerul Justiţiei căruia Tudorel Toader nu i-a revocat detaşarea. ‘Din motive de oportunitate’, a explicat Biroul de presă al Ministerului.

Potrivit României Libere, parlamentarii PSD speculează la maximum portiţele din regulamentul Camerei Deputaţilor pentru a o ajuta pe Rovana Plumb, pentru care Direcţia Anticorupţie a cerut urmărirea penala. Aleşii vor să facă propria anchetă şi cer Parchetului să le trimită documentele solicitate de avocatul Rovanei Plumb. Fostul ministru este invitat astăzi la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor pentru a fi audiată. Regulile pe baza cărora deputaţii analizează cererile de urmărire penală sunt, din start, favorabile celor acuzaţi de procurori. Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, a cerut sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţa de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice la data faptei, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul care o vizeaza şi pe Sevil Shhaideh, referitor la trecerea ilegală a unei parţi din Insula Belina şi Braţul Pavel în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman.

Jurnalul Naţional susţine că Direcţia Anticorupţie este lovită prin ricoşeu. Sute de proprietăţi ale statului, administrate de Apele Române, au fost scoase la închiriere, alături de Brațul Pavel și Insula Belina, în perioada 2010-2012, potrivit unor documente oficiale. Închirerea acestor terenuri sau lucii de apă, precum și a unei peninsule de pe fluviul Dunărea, au făcut obiectul unor licitații organizate, pe vremea Guvernului Boc, de către Administrația Bazinală de Apă Argeș.

Ziarul Financiar observă că rata la bancă înghite jumătate din salariu pentru unu din trei oameni împrumutaţi în 2017. Scumpirea locuinţelor îi face pe oameni să se ‘arunce’ la credite pe care nu le vor putea rambursa. BNR avertizează că majorarea ROBOR poate aduce un nou val de restanţe.

Box cu umbra, titlul mare de pe prima pagină a Gazetei Sporturilor. Câţiva antrenori au dezvăluit subteranele şocante ale unui examen de licenţă. Mai mulţi tehnicieni au picat testele, deşi au ştiut subiectele şi au dat şpagă pentru un lector german adus din Australia. Cheta a fost strânsă de secretarul general al FR Box, Viorel Sima.