Criza politică se vede în cursul valutar, observă Ziarul Financiar. Cotaţia a urcat la maximul ultimilor cinci ani, spre pragul de 4,6 lei/euro. Moneda naţională a resimţit starea de incertitudine. Leul s-a depreciat cu circa 0,45% faţă de euro, în raport cu nivelul de miercuri, cotaţia sărind aproape de 4,59 lei/euro, în contextul tensiunilor politice generate de demisia miniştrilor din cabinetul Grindeanu. BNR a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,5872 lei/euro. Comparativ cu sfârşitul anului trecut, moneda naţională a pierdut circa 1%. Un nivel mai ridicat al cursului a fost înregistrat în august 2012. 2012 a fost anul în care cursul a urcat la maximul istoric de 4,6481 lei/euro.
Adevărul publică aritmetica măcelului de partid. Pentru că a refuzat să demisioneze din fruntea Guvernului, conducerea PSD l-a exclus pe Sorin Grindeanu din partid, iar luni va depune moţiune de cenzură împotriva propriului executiv. Calculele arată că PSD şi ALDE au o majoritate sigură, însă Victor Ponta şi Daniel Constantin încearcă să atragă oameni de partea lui Sorin Grindeanu. UDMR ar putea înclina decisiv balanţa.
România Liberă aminteşte că motivul oficial al demersului PSD de a-l debarca pe Sorin Grindeanu este legat de raportul de evaluare, din care reiese ca executivul său ar avea 236 de întârzieri. Unele dintre acestea sunt controversate – cum ar fi restanţele în relaţia cu Rusia –, altele aveau ca termen anul 2018, iar unele măsuri au fost anulate de Liviu Dragnea însuşi. Cel care a judecat guvernarea este Darius Vâlcov, fost primar de Slatina, pedelist înainte de a trece la PSD, ex-ministru al Finanţelor în echipa lui Victor Ponta. Darius Vâlcov este judecat în două dosare de corupţie şi urmărit penal în al treilea, sub control judiciar. Speriaţi de gândul că ar putea fi interceptaţi, unii dintre cei suspectaţi că i-au dat mită se întâlneau cu Darius Vâlcov în cimitire.
Jurnalul Naţional scrie despre pedepsiţi pentru performanţe. România este ţara în care poliţiştii sunt încadraţi periodic din sursă externă, după ce sistemul care ar trebui să apere ordinea publică şi cetăţenii rămâne fără profesionişti. Fenomenul este explicabil prin tratamentul care li se aplică poliţiştilor. Unul care reuşeşte, prin eforturi colosale şi nopţi pierdute, să obţină cele mai multe rezultate, aducând beneficii de miliarde de lei statului român, poate să nu primească nicio răsplată şi chiar să fie sancţionat la prima greşeală minoră pe care o face.
Gazeta Sporturilor explică de ce au fost achitaţi Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir în dosarul dezafilierii echipei Universitatea Craiova. Condamnaţi la 3 ani de închisoare cu suspendare şi plata unor daune de 240 de milioane de euro în primă instanţă, cei doi au fost achitaţi la apel. Diferenţa majoră dintre decizii provine din modificarea de către Curtea Constituţională a prevederilor penale privind abuzul în serviciu. Schimbarea s-a făcut în 2016. Adrian Mititelu va continua bătălia în instanţele civile.