Citând statistici oficiale ale Ministerului Muncii, România Liberă scrie că, în ultimii 5 ani, numărul beneficiarilor de indemnizaţie pentru handicap a crescut cu circa 15%. În medie, numărul lor s-a majorat cu circa 15.000 pe an, dar în 2017, saltul a fost de peste 12.000 de persoane. Încă din 2011, fostul ministru al Muncii, Sebastian Lăzăroiu, atragea atenţia că se produc fraude majore în sistemul de asistenţă socială. În ultimii cinci ani, a crescut cu circa 25% şi numărul celor care beneficiază de ajutor minim garantat (ajutorul social). În 2012, erau 192.713 beneficiari. În mai 2017 au ajuns la 247.708. Anul acesta, tot mai mulţi angajatori s-au plâns că sistemul de asistenţă socială descurajeaza căutarea unui loc de muncă. „Nu le mai daţi ajutoare sociale. Stau acasă, merg la crâşma, au datorii, dar nu vor să vină la muncă pentru că au ajutorul social, mai fac una-alta şi sunt mulţumiţi“, a spus un crescător de oi din judeţul Botoşani.
Adevărul observă că ministrul Educaţiei face gafă după gafă. După ce a tipărit manualul de Sport, dar a lăsat elevii fără cărţile de Română şi Matematică, dar şi fără auxiliare, Liviu Pop a anunţat că se ia în calcul ca profesorii din şcolile de renume să fie încadraţi pe o grilă diferită de salarizare faţă de restul cadrelor didactice. Ministrul a punctat că ideea îi aparţine Ecaterinei Andronescu, iar aceasta a confirmat explicând că gândul ‘a bătut-o’ la manifestările prilejuite de împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional ‘Bogdan Petriceicu Haşdeu’ din Buzău. Cum era de aşteptat, propunerea i-a revoltat pe profesori, care spun că măsura este discriminatorie. Asta pentru că nu toate şcolile au elevii cu acelaşi potenţial intelectual, iar de multe ori efortul pe care îl depune zilnic un dascăl de la o şcoală de cartier este mult mai mare decât al unuia care predă unor elevi eminenţi.
Potrivit Jurnalului Naţional, două organisme internaţionale importante cer Parlamentului să adopte legea care limitează cantitatea de grăsimi trans produse industrial din alimente, extrem de nocive pentru organism. Actul normativ prevede ca ponderea grăsimilor artificiale periculoase să fie de cel mult 2%. În prezent, în foarte multe produse alimentare considerate ‘bune pentru copii’ – precum biscuiţii, napolitanele sau popcornul – procentul grăsimilor trans ajunge şi la 50%.
Marii jucători din piaţa farma vor acces la date reale privind deconturile şi transparenţă, notează Ziarul Financiar. Potrivit lor, domeniul are nevoie de mai multă predictibilitate. De cealaltă parte, oficialii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, instituţie implicată într-un scandal de fraudă cu decontări fictive, promit o reorganizare legislativă, bazată pe o participare activă a asiguratului.
Gazeta Sporturilor scrie că FCSB debutează în Liga Europa în faţa celui mai tare adversar din grupă, Viktoria Plzen. În mare formă, echipa cehă are 6 victorii din tot atâtea posibile şi un golaveraj de 14-1. În schimb, FCSB a debutat ezitant în Liga I, dar are ascendentul moral al dublei victorioase cu Plzen din Chmapions League, din urmă cu o lună.