Confidenţialitate

Prima pagină, 14 iulie 2017

Adevărul consemnează că noua lege RCA a intrat în vigoare. Cetăţenii sau firmele care nu încheie contracte pentru maşinile pe care le au riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei. Specialiştii spun că prin această lege Autoritatea de Supraveghere a decis să protejeze cu adevărat consumatorul. Noua lege RCA îi obligă pe asigurători să îi anunţe din timp pe clienţi când le expiră poliţa de asigurare. Atât asigurătorii, cât şi intermediarii de asigurări trebuie să le dea şoferilor posibilitatea de reînnoire a contractului cu 30 de zile înainte de încetarea acestuia. Legea îi obligă însă pe cei care nu vor să îşi mai prelungească, din diverse motive, contractul de asigurare să predea plăcuţele de înmatriculare la Poliţie. Cei care nu le depun riscă o amendă ce poate ajunge până la 500.000 de lei. De asemenea, legea introduce noţiunea de „asigurat cu risc ridicat”, ceea ce înseamnă că şoferii imprudenţi vor plăti poliţe mai scumpe. Legea vine la pachet cu o schimbare a sistemului bonus-malus, ceea ce face ca preţul poliţelor să varieze cu câteva zeci de procente în funcţie de istoricul conducătorului auto. Acest sistem aduce variaţii ale poliţei în cazul şoferilor care au avut accidente, astfel încât aceştia pot plăti mult mai mult faţă de şoferii corecţi. 

Carburanţii de pe Autostrada Soarelui sunt mai scumpi ca în oraşe, observă Jurnalul Naţional. Şoferii care pleacă spre staţiunile de pe litoral vor găsi la benzinăriile de pe Autostrada Soarelui carburanţi mai scumpi decât în oraşe, iar diferenţa pentru un plin poate ajunge la 10 lei. Acesta nu este un fenomen care caracterizează doar România. La fel se întâmplă şi în Ungaria, Austria sau Germania, unde preţurile din benzinăriile de pe autostrăzi sunt mai mari decât media.

Potrivit României Libere, dezastrul din Sănătate este prezentat într-un ­raport al Curții de Conturi, care vizează o perioadă de cinci ani. Concluziile sunt halucinante: Ministerul Sănătății nu cunoaște situația reală a dotărilor spitalelor și de multe ori nu lipsa banilor a fost problema, ci proasta gestiune a finanțelor. Astfel, inspectorii Curții de Conturi au descoperit că în cinci ani s-au pierdut fonduri nerambursabile în valoare de peste două miliarde lei, adică aproximativ 500 de milioane de euro, bani care ar fi putut fi utilizaţi inclusiv pentru achiziţionarea a zeci de RMN-uri. Documentul prezintă deciziile proaste luate de Ministerul Sănătății în finanţarea unităţilor sanitare, care ar fi permis o mai bună dotare a spitalelor din ţară, multe dintre ele scufundate în mizerie şi confruntate cu lipsuri de tot felul, de la personal, la medicamente şi materiale sanitare de bază.

Ziarul Financiar observă că oamenii de afaceri propun guvernului revenirea la plafonarea bazei de calcul pentru contribuţiile la Sănătate şi la Pensii ale angajaţilor, pentru toate tipurile de venit. Până la începutul acestui an, România avea un plafon de impozitare pentru pensii (CAS) limitat la nivelul de 5 salarii medii brute lunare, care a fost eliminat. Măsura a afectat peste 36.000 de persoane cu salarii mari, de peste 5 salarii medii brute. ‘Faptul că s-a menţinut cota unică de 16% de impozitare a veniturilor atâta timp a fost benefic. Însă, supraimpozitarea muncii în România prin nivelul ridicat al contribuţiilor sociale a împiedicat dezvoltarea clasei mijlocii, iar câştigurile din capital nu au fost impozitate atât de mult pe cât a fost impozitată munca. Este foarte important ca, atunci când vorbim de contribuţii sociale, acestea să fie plafonate’, consideră Gabriel Biriş. Mediul de business solicită Guvernului reintroducerea plafonării bazei de calcul a CAS (contribuţiile pentru pensie) şi CASS (contribuţiile pentru Sănătate) pentru toate tipurile de venit, pe suma acestora şi nu pe fiecare venit în parte.

Reîncepe Liga I, anunță Gazeta Sporturilor. La start, se întâlnesc CS U Craiova și CSMS Iași. Fluierul de start va fi dat la ora 21.00.