Adevărul observă Mărţişorul şi Ziua Femeii sunt aprig discutate, zilele acestea, după ce o organizaţie civică a lansat o campanie prin care cere combaterea valorificării acestor tradiţii în şcoli. Dezbateri aprinse au loc în majoritatea unităţilor de învăţământ, dar şi pe reţelele de socializare între cei care reclamă banii pentru fondul de cadouri scumpe şi partizanii gestului simbolic. Problema este reală. Obiceiul de a duce un bucheţel de ghiocei sau un mărţisor s-a transformat şi adaptat în timp, practica fiind, mai nou, a cadourilor de tip voucher de cumpărături, bijuterii, parfumuri sau direct bani în plic. Deşi nu toate cadrele didactice acceptă această practică, ea este destul de comună, cel mai adesea iniţiativa de a cumpăra cadouri fiind a părinţilor. Asta în condiţiile în care Codul etic al profesorilor interzice, din 2018, ca dascălii să primească astfel de daruri (bani, cadouri sau servicii în vederea beneficierii de către elevi a unui tratament preferenţiabil – Art. 5, Lit. b2).
Potrivit României Libere, ordinele de protecţie provizorie sunt din ce în ce mai folosite. S-a apelat la această măsură pentru a proteja femei bătute de soţi, dar şi părinţi ameninţaţi de propriii copii. Poliţiştii evaluează situaţia în baza unui formular. Pe baza răspunsurilor, se stabileşte dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol. În cadrul intervenţiilor, poliţiştii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor şi pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate.
Jurnalul Naţional dezvăluie că, din datornic la stat, fratele fostului președinte Traian Băsescu încearcă să pună mâna pe 1,1 milioane de lei de la Finanțe, printr-o compensare a unei restituiri de TVA. Vestita sa fabrică de împachetat pui, din Portul Constanța, se află în procedura falimentului. Mircea Băsescu este asistat de o avocată din Baroul Constanța, condamnată, în 2015, la închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită într-un dosar de insolvență.