Consultaţi de Adevărul, specialiştii spun că blocarea angajărilor în administraţie nu este o măsură de bun augur în condiţiile în care tinerilor nu li se va da şansa să intre în sistem, dar cei ineficienţi rămân pe funcţii, din care cu greu pot fi îndepărtaţi. Anunţul că posturile din sistemul public vor fi îngheţate şi inventariate până la sfârşitul anului nu este privit cu ochi buni de specialişti, în contextul în care Legea salarizării începe deja să producă efecte pe anumite sectoare. Chiar dacă admit că o mare parte din funcţionarii publici sunt ineficienţi şi nu ar trebui să mai lucreze în sistem, experţii consideră că măsura de blocare a posturilor nu este de bun augur câtă vreme este aplicată global. Ba mai mult, ei se tem că ar putea fi extinsă şi spre alte sectoare, respectiv spre sistemul de Sănătate, care a mai trecut printr-un proces similar în 2010, când spitalele au fost văduvite de specialişti şi nu se puteau angaja oameni pe motiv că posturile erau blocate.
Potrivit României Libere, președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu schimbarea fostului premier Sorin Grindeanu. În acest sens a existat o înțelegere cu președintele PSD, Liviu Dragnea, prin care șeful statului a acceptat să nu pună bețe-n roate acestui proces, au declarat surse din mediul politic. Sursele citate au precizat că președintele Klaus Iohannis a fost extrem de deranjat de faptul că Sorin Grindeanu nu a respectat înțelegerea de a aloca 2% din PIB pentru Apărare. De altfel, după ultima ședință a CSAT, șeful statului a avut o poziție publică destul de dură pe această temă. “Un document pe care nu l-am discutat, pentru că a fost retras de pe ordinea de zi: Planul de înzestrare a Armatei pentru 2017-2026. S-a constatat că acest document a neglijat un aspect important, acordul politic de a aloca 2% din PIB pentru Apărare pentru cel puțin un deceniu“, a spus Klaus Iohannis cu acel prilej. Președintele ar fi fost nemulțumit și de faptul că, cu prilejul vizitei efectuate de Sorin Grindeanu în Franţa, fostul premier ar fi parafat o serie de înțelegeri, pe care nu le-a discutat şi agreat cu șeful statului.
Jurnalul Naţional a descoperit ce business-uri învârt copiii politicienilor de top. Dacă averile marilor lideri politici sunt luate mereu la puricat, afacerile şi locul de muncă al copiilor acestora ajung deseori în plan secund. De cele mai multe ori, odraslele ştabilor din politică prind posturi călduţe la stat sau fac bani grei din afaceri ţinute, pe cât posibil, departe de ochii iscoditori ai jurnaliştilor.
Ziarul Financiar consemnează că preţurile de consum au crescut în iunie 2017, an/an, cu 0,9%, peste estimările pieţei, trase în sus de scumpirea mărfurilor alimentare – plus 2,4% faţă de decembrie 2016, în vreme ce pe zona de mărfuri nealimentare şi în servicii preţurile de consum au scăzut faţă de acum cinci luni. Faţă de luna decembrie din 2016 inflaţia a crescut în iunie cu 0,4%, iar faţă de mai a avansat nesemnificativ, doar 0,04%. ‘Este o creştere uşor peste anticipările pieţei (iunie la iunie – n. red.). Salariile cresc, consumul creşte, antrenând, pe cale de consecinţă, un avans al economiei peste potenţial. Iar când economia creşte peste potenţial, acest lucru determină creşteri de preţuri. Pe ansamblu, echilibrul este încă susţinut de costul redus al petrolului’, comentează economistul Adrian Codîrlaşu, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România (CFA România). Faţă de decembrie 2016, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,4%, dar combustibilii s-au ieftinit cu 4,2%.
Next time, titrează Gazeta Sporturilor. Simona Halep a fost la două mingi de semifinala de la Wimbledon și de locul 1 mondial. Momentul fierbinte al duelului cu Johanna Konta în tie-breakul setului 2, când românca a condus cu 5-4 și urma să servească de două ori. Englezoaica a luat, însă, ambele puncte și a răsturnat meciul.