Indiferenţa românilor aduce victoria PSD, titrează Adevărul. Potrivit primelor estimări, social-democraţii au câştigat alegerile parlamentare cu un scor de 45%, pe fondul slabei prezenţe la urne: sub 40% din electorat. PSD poate forma o majoritate parlamentară cu ALDE, după ce formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu a reuşit să scoată 6%. De partea cealaltă, mai scrie ziarul Adevărul, PNL este marele perdant, cu doar 21%. Surpriza vine din nou de la USR, care a obţinut în jur de 9%.
Potrivit României Libere, PSD s-a clasat pe primul loc în alegerile parlamentare, dar – cel mai probabil – nu va reuşi să guverneze singur, obligând partidul să îşi găsească unul sau mai mulţi aliaţi. Faptul că PSD nu atinge pragul de 50% îi va permite preşedintelui Klaus Iohannis să negocieze desemnarea viitorului premier.
Potrivit cotidianului Puterea, sunt indicii clare că electoratul PNL și USR a fost demobilizat, iar sondajele de opinie care cotează PSD cu peste 45% din sufragii sunt corecte. Un asemenea scor îi permite partidului condus de Liviu Dragnea să dețină majoritatea simplă în Parlament, după redistribuirea procentelor procentelor de la formațiunile și candidații independenți care nu au prin pragul electoral (5% pentru partide, 3% pentru independenți).
PSD este marele câștigător, iar PNL este perdantul, consemnează Evenimentul Zilei. Social-democrații au repurtat o victorie zdrobitoare. Prezența la urne (39,49%) a fost mai scăzută decât cea înregistrată în 2012, când scrutinul a fost câștigat de USL.
Ziarul Financiar scrie despre cele trei misiuni ale viitorului guvern. Oricine se va instala la Palatul Victoria trebuie să menţină creşterea economică la peste 4%, să păstreze deficiul bugetar la sub 3% din Produsul Intern Brut şi să dea drumul la construcţia de autostrăzi. Pentru România este esenţial însă ca majoritatea de guvernare să se realizeze rapid. Suntem într-o situaţie externă complicată, cu un război îngheţat la 300 de kilometri de frontieră și cu o lume în schimbare în chiar inima democraţiilor de tip liberal din care facem parte.
Într-un reportaj, Jurnalul Naţional descrie că, la sate, s-a votat, cu mic, cu mare, de la primele ore ale dimineții, aproape la fel de mult ca la oraș. Amintind că aproape 44% din populația României locuiește în mediul rural, jurnaliştii publicaţiei au încercat să afle chiar de la săteni ce îi mai motivează să iasă la vot când miza nu mai este constituită de terenuri date de primării și nici măcar de găleți, pixuri, cizme și umbrele, care au fost interzise.