Confidenţialitate

Prima pagină, 11 septembrie 2017

Jurnalul Naţional observă că şcoala începe cu şi mai multe lipsuri. Situaţia este mai mult decât dezastruoas. Multe şcoli nu pot asigura nici măcar normele minime de igienă. În unele judeţe, 4 din 10 şcoli nu au primit încă aviz sanitar pentru că nu au apă curentă. Autorităţile dau vina pe birocraţie, sindicaliştii şi părinţii vorbesc de lipsă de competenţă, de nepăsare şi de legi proaste.

Adevărul scrie despre cârpeala de toamnă. Guvernul a tăiat investiţiile ca să plătească salariile. Ministrul Finaţelor a prezentat vineri proiectul de rectificare bugetară. Astfel, Guvernul a tăiat bani de ministerele Dezvoltării Regionale, Transporturilor, Fondurilor Europene şi Comunicaţiilor, fără ca Ionuţ Mişa să prezinte şi sumele pierdute de acestea. Ministerul Agriculturii, MAI, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, SRI, Preşedinţia şi cele două Camere ale Parlamentului, au primit, în schimb, bani în plus, în special pentru plăţi de salarii.  USR acuză executivul că refuză să recunoască propria incompetenţa şi să admită în mod oficial că rectificarea bugetară reflectă situaţia dezastruoasă a finanţelor publice după opt luni de guvernare PSD-ALDE. 

Potrivit României Libere, primarul general al Capitalei nu mai vrea să organizeze licitaţii pentru atribuirea contractelor publice. Acestea ar urma să fie încredinţate direct firmelor din subordinea Consiliului General, înfiinţate recent şi controversate din punct de vedere al legalităţii. Până acum, au fost înregistrate oficial 20 de firme la Registrul Comerţului. Prin acest mecanism, sute de milioane de euro anual s-ar putea cheltui fără nici un control. Decizia ar putea fi votată astăzi de Consiliul General, reunit în şedinţă extraordinară la solicitarea primarului Gabriela Firea. Conform unor surse din rândul consilierilor generali ai PSD, pâna la finalul anului vor fi angajate aproape o mie de persoane la 11 dintre firmele aflate în subordinea Consiliului General. Treptat, numărul acestora ar creşte la cel puţin opt mii de persoane pâna la jumătatea anului viitor. Evident, plata salariilor acestor angajaţi s-ar face din bugetul Primariei Bucureşti.

Ziarul Financiar analizează noua dispută dintre guvern şi bănci. Dincolo de invocata ‘optimizare fiscală’, criza economică, nivelul ridicat al creditelor neperformante (NPL – nonperforming loans) şi problemele de eficienţă ale băncilor comerciale au provocat pierderi pentru o parte dintre instituţiile de credit de pe piaţa locală. Bugetul a pierdut o parte importantă din resursele virate de sectorul bancar, impozitele pe profit fiind în scădere în ultimii ani.

Gazeta Sporturilor scrie că, aflat pe locul al 3-lea în campionatul Belgiei, antrenorul Mircea Rednic râde de fostul patron. Cel poreclit ‘Puriul’ nu a uitat că Ionuţ Negoiţă nu i-a mai prelungit contractul la Dinamo în 2016. Tehnicianul crede că echipa din Şoseaua Ştefan cel Mare ar fi avut rezultate mult mai bune cu el pe bancă.