România Liberă încearcă să afle cum ne văd străinii. Istorici și scriitori, jurnaliști, politicieni sau, mai nou, bloggeri au încercat să surprindă esenţa României, la capătul unor cercetări minuţioase, fiind aici în interes de serviciu sau călătorind. Adesea, aceste relatări au stârnit controverse printre românii de acasă, foarte sensibili la ce spune străinătatea. Dintr-o selecție de texte, aflăm că, pentru străini, România este ultima redută a Europei împotriva modernității, Bucureștiul este un oraș vibrant, dar în nuanțe de gri, istoria europeană admite mai degrabă vitejia lui Vlad Dracul decât a lui Ștefan cel Mare și îl reține pe Carol I drept un conducător distant și singuratic.
Ziarul Financiar poziţionează România pe harta globală a economiei. Suntem campioni la costurile de construcţie a autostrăzilor, la nivelul de aglomerare a locuinţelor, dar şi la evoluţia vânzărilor din retail. La majoritatea reperelor care dau valoare unei ţări din punctul de vedere al competitivităţii Romånia este totuşi codaşă. Suntem pe locul 86 din 158 în clasamentul celor mai fericite naţiuni.
Ziarul Adevărul a aflat că tensiunile din Europa umflă cererea turistică pentru România. Situația din Franța și Belgia, dar și conflictele din alte zone sunt motive pentru care sunt preferate destinațiile locale de concediu. În locul unui city-break într-o capitală europeană, turiștii vor prefera un weekend pe Valea Prahovei.
Gazeta Sporturilor publică şi un reportaj despre românii din regiunea Transcarpatia, care sunt atât de izolaţi încât credereau că sunt singurii din lume care vorbesc această limbă. Locuitorii din Poroșkovo sunt legați de Ucraina erodată de război prin doar câteva antene parabolice și electricitatea trasă din curte în curte. Corespondența este semnată de Răzvan Luțac și fotograful Alex Nicodim.