Luni a venit prima medalie pentru România la Jocurile Olimpice Invictus, olimpiada militarilor răniți în câmpul de luptă.
Cu puțin timp în urmă, maiorul Laurentiu Șerban a câștigat medalia de bronz la 1500 metri.
La atletism, România a fost reprezentată azi la Jocurile Invictus de maior Laurențiu Șerban, rănit în anul 2006, în Afganistan, plutonier Doru Hamza, rănit în anul 2008, în Afganistan și de sergent Bogdan Dragomir, rănit în anul 2016, în Afganistan.
Maiorul Laurențiu Șerban, căpitanul lotului Invictus România, a rămas fără piciorul drept și o parte din mâna stângă în 2006, în Afganistan. A călcat pe un dispozitiv exploziv improvizat în timp ce încerca să-și scoată camarazii dintr-un tab care ce tocmai activase același timp de bombă artizanală și luase foc.
Din cauza unor probleme medicale la piciorul amputat, a început pregătirea pentru Jocurile Invictus în primăvară și atunci cu o proteză de alergare ușoară, primită după accident, de la Guvernul American.
În cazul atleților amputați, protezele de elergare sunt cu totul diferite de cele de mers. Numai că pentru a putea face performanță, Laurențiu Șerban avea nevoie de o proteză mult mai bună pentru care nu existau fonduri.
În luna iulie, directorul executiv al Fundației Prințului Charles în România, Aura Woodword, a auzit că maiorul Laurențiu Șerban și-ar dori o proteză performantă de alergare.
Ea i-a propus Prințul Charles, tatăl Prințului Harry, să-i ajute atât pe maiorul Laurențiu Șerban cât și pe alți doi sportivi din lot care aveau nevoie de biciclete hand bike. Prințul Charles a făcut donația necesară imediat.
Poveștile învingătorilor care participă la Jocurile Olimpice Invictus sunt relatate cu sprijinul Dedeman de Anca Grădinaru, în direct din Toronto.
România este reprezentată de 15 militari români răniți în teatrele de operații. Ei au fost selecționați din lotul lărgit și au fost înscriși în competiția oficială, care va avea loc în perioada 23-30 septembrie, în Toronto, Canada, la șapte discipline sportive.