Statul va garanta în proporție de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achiziția de locuințe noi și/sau consolidate în cadrul programului guvernamental ”Prima casă”, în timp ce creditele pentru locuințele care nu se încadrează în aceste categorii vor fi garantate de stat în proporție de maxim 40%, potrivit unei Ordonanțe de Urgență aprobate în decembrie 2016.
Prin locuință nouă, în sensul programului ”Prima casă”, se înțelege orice imobil care respectă condițiile pentru a fi încadrat în categoria imobilelor cu destinația de locuință, recepționat la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. De asemenea, vor fi asimilate în categoria locuințelor noi și locuințele supuse cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat unor lucrări de intervenție în vederea consolidării și/sau a reducerii riscului seismic.
Pentru a obține creditul de la bancă se acceptă o gamă largă de venituri, în cele mai multe cazuri: de la venituri din salarii, pensii, dividende, drepturi de autor, chirii, rente viagere, până la venituri din activități independente.
Poți beneficia de creditul Prima Casă dacă:
– nu deții în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuință
– deții în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin Programul Prima Casă, în suprafață utilă mai mică de 50 mp
Din 2009, când a fost lansat Programul Prima Casă, și până la finalul lunii octombrie 2016 au fost acordate 201.080 de garanții, în valoare totală de 17,2 miliarde de lei, pentru finanțări în valoare de aproximativ 34,4 miliarde de lei.