PRIAevents organizează conferința PRIA Fire Safety of Buildings Conference la București, ARCUB, în strada Lipscani 84-90, în 28 octombrie, dezbătând temele importante cum vor fi implementate în România prevederile Directivei nr. 844/2018 privind performanța energetică a clădirilor și despre cum îmbunătățim legislația de siguranță la incendiu.
Siguranţa la incendiu a clădirilor devine o temă tot mai importantă la nivel european, mai ales după incendiul din Turnul Grenfell, Londra. Comisia Europeană a creat Platforma de Schimb de Informaţii pentru Foc și pentru prima dată, o directivă europeană, include cerinţe despre siguranța la incendiu a clădirilor. Directiva promovează eficiența energetică a clădirilor și va încuraja renovarea acestora.
Clădirile reprezintă 40% din consumul de energie total din Europa, iar parcul imobiliar, care este responsabil pentru aproximativ 36 % din totalul emisiilor de CO2 din Uniune.
În România, majoritatea clădirilor nu au certificat de siguranță la incendiu!
De asemenea, normativul tehnic privind siguranța la incendiu a clădirilor e vechi de aproape 20 de ani.
De ce este nevoie astăzi să abordăm siguranța împotriva incendiilor clădirilor? Pentru că modul nostru de viață s-a schimbat. Societatea se schimbă, tehnologia se schimbă, nevoile noastre se schimbă.
În consecință, comportamentul focului se schimbă. În 1950, o cameră era cuprinsă de flăcări în 25 de minute. Acum e nevoie doar de 3 minute.
Știm că natura clădirilor se schimbă: industria construcțiilor dezvoltă noi soluții inovatoare pe care regulamentul și regimurile de testare existente nu le-au depășit.
Modificăm drastic modul în care construim și totuși regulamentele nu sunt actualizate periodic pentru a reflecta aceste schimbări.
La acest eveniment vor participa: reprezentanți ai MDRAP, MAI, ISU, experți în domeniul incendiilor, pompieri, asociații europene dar şi din Romania, companii internaționale din diferite sectoare precum: dezvoltatorii imobiliari, lanturi de supermarketuri, de hoteluri, depozite logistice, producătorii de materiale, camere de comerț și ambasade, ONG-uri și asociații de proprietar, reprezentanți ai Parlamentului si Senatului, arhitecți, investitori, asigurători, bănci, avocați și reprezentanți ai mass-mediei.
Pe de altă parte, eficienţa energetică a clădirilor devine o necesitate în Europa, pentru a reduce facturile la încălzire şi răcire a imobilelor, pentru confort dar mai ales pentru reducerea emisiilor de carbon care produc încălzirea globală. 75% dintre imobilele din Uniunea Europeană au nevoie de eficientizare energetică si trebuie luate măsurile necesare pentru creşterea siguranţei la incendiu.
Clădirile verzi și automatizarea sunt un alt subiect extrem de important pe agenda europeană.
Lectorii sunt:
Ing. Carmen ILIESCU – Sef Serviciu, Departamentul Reglementari in Construcții, Direcția Tehnică, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice
Col. Benone Gabriel DUDUC – Șef Direcţie Prevenire, IGSU
Col. Arthur STAN – Reprezentant, Departamentul pentru Situații de Urgență
Cosmin PĂTROIU – CEO, TeraSteel
Constantin NISTOR – Chief Commercial Officer, Prysmian
Irina ODOR – Director Comercial, CELCO SA
Cosmin CRĂCIUN – Specialist avizare autorizare ISU, Protecons Consulting
George ZAPAN – Director, Siemens SRL
Mihai TOADER-PASTI – Co-Founder și General Manager EFdeN
Mihai MEREUȚĂ – Președinte, Liga Habitat
Arh. Florin ENACHE – Coordonatorul proiectului #BETTER