Prezenţa la vot în timpul pandemiei este una dintre cele mai mari temeri legată de alegerile de duminică. Mai multe ţări au organizat, însă, în ultimele luni alegeri. În cele mai multe s-a înregistrat o scădere a numărului de alegători.
Cele mai mari scăderi au fost în Republica Dominicană (cu 14% mai puțin) și Macedonia de Nord (cu 15%), țări care aveau un număr mare de cazuri de COVID înainte de alegeri. O scădere a prezenței la urne a fost raportată și în Islanda sau Croația.
Analiştii nu pun, însă, această situaţie neapărat pe seama pandemiei.
Dar, e posibil, spun ei, ca oamenilor care nu votează, în general, pentru că sunt dezamăgiţi de politicieni, să li se adauge şi unii care se întreabă dacă merită să îşi rişte sănătatea.
Pe de altă parte, însă, prezența la urne a crescut în Polonia (cu 13%), în Burundi (cu 14%), sau în Coreea de Sud (cu 8%). În Polonia, însă, autorităţile au fost criticate pentru organizarea alegerilor, mai ales că, după alegeri, s-a înregistrat o creştere a numărului de îmbolnăviri. În România, analiştii prevăd o prezenţă scăzută la urne, în jur de 45 %.
Cele mai multe țări au impus obligativitatea purtării măștii de protecție, dezinfectarea la intrarea în secţii, în unele ţări chiar s-a luat temperatura alegătorilor.
În Polonia, secțiile de votare erau aerisite timp de zece minute la fiecare oră. Francezii au încurajat alegătorii să își aducă propriile pixuri de acasă.
- Liliana Nicolae