Posibilitatea ca magistrații să se pensioneze anticipat după doar 20 de ani de activitate a fost abrogată definitiv din lege. Prevederea fusese introdusă în 2018, în contextul modificărilor aduse legilor justiției de către PSD-ul condus de Liviu Dragnea.
Inițiativa de abrogare a pensionării anticipate a judecătorilor și procurorilor a fost depusă în Parlament în 2019 de PNL și USR. După ce a fost adoptat tacit de Camera Deputaților anul trecut, proiectul a primit acum votul final și din partea Senatului, care este forul decizional.
Așa cum prevedea legea adoptată în 2018 de PSD, de pensia de serviciu ar fi beneficiat, la cerere, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, şi judecătorii, procurorii şi magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi judecătorii şi magistraţii-asistenţi de la Curtea Constituţională, cu o vechime între 20-25 de ani în aceste funcţii.
”Această dispoziţie va avea ca efect, pe termen scurt, pensionarea unui număr însemnat de judecători şi procurori, situaţie cu un impact major asupra bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor. De asemenea, din cauza insuficienţei numărului magistraţilor, vor fi puse in primejdie şi eficienţa şi calitatea actului de justiţie, precum şi respectarea principiului soluţionării cauzelor într-un termen rezonabil”, se arăta în expunerea de motive a inițiativei de abrogare a pensionării anticipate.
- Cristian Citre