Consiliul Concurenței va sta cu ochii pe tarifele pe care firmele de asigurări le vor practica din luna aprilie, atunci când expiră perioada de plafonare a prețurilor RCA, a declarat președintele insituției, Bogdan Chirițoiu.
Anul trecut, Consiliul a plafonat pentru 6 luni tarifele RCA. Decizia a fost luată la solicitarea transportatorilor, care au protestat față de prețurile mari ale polițelor obligatorii de asigurare auto.
“Ne așteptăm ca, după perioada de șase luni, care expiră în aprilie, lucrurile să intre în normal, adică piața să funcționeze cu prețuri rezonabile. Prețuri rezonabile însemnând prețuri nu foarte mari, dar totuși suficient de mari ca să acopere daunele care trebuie suportate: reparațiile mașinilor lovite și despăgubirea victimelor accidentului, atât în țară, cât și în străinătate“, a explicat Chirițoiu.
El a arătat că efecte negative ar însemna ca prețurile să fie la fel de mari la toate companiile. “Efectele negative ar fi dacă vedem că toate prețurile s-au aliniat și dacă, după liberalizare, este sunt cumva mari. Dacă sunt egalizate și mari, aceasta înseamnă că mai degrabă am cartelizat piața“.
S-au înțeles asupra prețului firmele de asigurări?
Tot în luna aprilie, Consiliul Concurenței va prezenta concluziile investigației făcute pe piața asigurărilor. Ancheta a pornit de la suspiciunea că firmele din domeniu s-ar fi înțeles asupra prețurilor prin intermediul revistei lor de profil. ”Știm că schimbau informații, dar este de văzut dacă acest schimb de informații a fost ilegal. Trebuie să vedem dacă schimbau atât de multe informații încât le permitea lor să anticipeze ce vor face concurenții lor”, a explicat Bogdan Chirițoiu.
Prețul carburanților, sub lupa Consiliului Concurenței
Instituția dorește să afle de ce benzina e mai scumpă în România decât în alte țări europene. De aceea a declanșat o analiză sectorială pe piața carburanților. În acest sens, Consiliul va obliga companiile din domeniu să îi furnizeze date despre prețurile combustibililor.