Prețurile alimentelor la nivel global au crescut cu 28% în 2021, creștere care reprezintă cel mai înalt nivel din ultimii zece ani. În același timp, speranța că ne vom întoarce la o piață ceva mai stabilă în 2022 este destul de mică, a declarat Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a ONU joi, relatează Reuters.
FAO a precizat că indicele prețului alimentelor – indice care urmărește evoluția prețurilor celor mai comercializate alimente în lume – a avut atins 125.7 puncte în 2021, cel mai mare indice din 2011, atunci când a fost de 131.9.
În decembrie 2021, prețurile alimentelor au scăzut foarte puțin, după ce patru luni anterioare consecutive au suferit o majorare.
Creșterea prețurilor alimentelor este unul dintre factorii care au influențat creșterea inflației la nivel global.
„Deși este de așteptat ca prețurile să ducă, în timp la creșterea producțiilor, pandemia globală și condițiile climatice din ce în ce mai incerte nu ne lasă foarte mult loc de optimism în ceea ce privește revenirea la condiții stabile de piață în 2022”, a declarat Abdolreza Abbassian, economist șef al Organizației pentru Alimentație și Agricultură ONU.
Sursa foto: Unsplash / Marisol Benitez
Citește și: Indicele ROBOR la trei luni a trecut, luni, de 2% | AUDIO
Autor: Carmen Zanfir