Uleiul de măsline a ajuns la prețuri record. Este acum la cel mai ridicat nivel din ultimii 26 de ani. Printre cauze se află seceta prelungită din Spania, principala producătoare, care înseamnă mai puțin ulei de măsline produs și prețuri ridicate și în lunile următoare. Ca urmare a crizei de ulei de floarea soarelui – după invadarea Ucrainei – cererea de ulei de măsline a crescut foarte mult, spun reprezentanții industriei.
Seceta prelungită – de vara trecută și din toamnă încoace – „a provocat o criză globală de aprovizionare cu ulei de măsline”, au transmis reprezentanții asociațiilor producătorilor din domeniu pentru CNBC. Într-o analiză publicată de site-ul televiziunii se arată că se așteaptă o recoltă „similară sau chiar mai mică decât cea produsă în sezonul anterior”, care oricum a fost în scădere, potrivit producătorilor.
Aceștia spun, de asemenea, că prețurile ar putea rămâne la nivelurile actuale pentru o vreme.
Prețul mondial al uleilui de măsline este acum aproape de 5990 de dolari pe tonă metrică, un nivel maxim pentru ultimii 26 de ani, arată datele Fondului Monetar Internațional. Cererea mare pune presiune sporită asupra lanțurilor de aprovizionare.
„Producția spaniolă de ulei de măsline s-a înjumătățit: se așteaptă o creștere a prețurilor?”, titra cu o întrebare retorică acum câteva zile și postul Euronews. Jurnaliștii postului european au realizat un reportaj despre situația din Spania, țară ce livrează într 50 și 75% din producția mondială de ulei de măsline. Fermierii se plângeau că asemenea producții scăzute nu au mai avut.
Prețurile au crescut din 2020 încoace. Oamenii au stat acasă în pandemie, au gătit mai mult și au consumat mai mult ulei, inclusiv ulei de măsline. Apoi, a venit penuria de ulei de floarea-soarelui după ce Rusia a invadat Ucraina, cea din urmă fiind țara din care se aprovizionau cu ulei de floarea soarelui numeroase state.
Sursa foto: Shutterstock