Prețul petrolulu este în urcare cu 5 dolari după anunțul Comisiei Europene privind planurile de a renunțat la importurile acestui produs din Rusia. România sprijină decizia Comisiei și caută soluții pentru ca țara noastră să fie pregătită dacă această măsura va fi impusă.
Europa importă zilnic aproape 3,5 milioane de barili de petrol şi produse petroliere din Rusia. Renunțarea la petrolul rusesc ar urma să se face în etape, în cel mult șase luni.
Dar momentan nu există un consens între țările membre la Bruxelles. Ungaria nu va sprijini adoptarea embargoului pe petrolul din Rusia. De asemenea, Bulgaria, Cehia și Slovacia au obiecții.
România a anunțat prin vocea președintelul Klaus Iohannis că sprijină această măsură:
„Guvernul lucrează la soluții sustenabile care pot fi puse în practică într-un termen rezonabil de scurt.”
După anunțul oficialilor europeni privind intenția de a opri importurile de țiței din Rusia, cotațiile petrolului au crescut. Țițeiul Brent a luat un avans de aproape 5 procente și a ajuns până la 110,14 dolari pe baril.
Asta se va vedea în curând și în prețul la pompă, deja la noi carburanții se scumpesc în fiecare zi. O soluție pentru a scădea prețul este intervenția statului pe partea de TVA și acciză, spune Mihai Nicuț, jurnalist Economica.net:
„Dacă se reduc acciza și TVA, chiar și la nivelurile acestea de preț foarte mari ale materiei prime, ale produsului petrolier în sine, acciza și TVA ajung să reprezinte undeva la 45% din preț. Ori, reducerea aceasta a taxării poate fi destul de complicată, în condițiile în care guvernul român are nevoie de bani pentru a susține și celelalte scheme de sprijin.”
În acest moment, motorina standard în mai multe benzinării din Capitală a trecut 8,66 lei, în timp ce benzina standard se apropie de 7,90 lei.
Foto: Shutterstock