Prețul cărnii de porc ar putea crește cu 100% în următoarea perioadă. Averismentul vine de cei din industria alimentară, astfel că de la 22 de lei în medie pentru un kg de ceafă de porc, la 40 de lei.
Sunt mai mulți factori: de la scumpirea energiei și a furajelor, până la pesta porcină africană.
Dimitrie Muscă este directorul uneia dintre cele mai mari ferme din vestul țării:
„Dacă ne uităm ce este în Uniunea Europeană, în Germania acum un an era 10 euro kilogramul de ceafă și de cotlet, deci în jur de 50 de lei. La noi, ceafa și cotletul încă sunt 22, 25, până la 30 de lei, sigur că se dublează, poate ajunge și să nu mai existe. Prețurile cerealelor sunt aceleași în toată Europa și oricum vor duce la o scumpire a cărnii de porc. Cea mai mare tragedie la noi este pesta porcină africană, care a făcut ravagii.”
România importă aproape 80% din necesarul de care de porc. Furajele s-au scumpit în ultimul an aproape de trei ori:
„Prețul furajelor a fost până anul trecut de 60 de bani la recolate, și la grâu și la porumb, acum a ajuns la 1 leu și 50 de bani kilogramul, deci e aproape de 3 ori și prețul cel mai mult l-au ridicat energia electrică și gazul metan, care le folosim în zootehnie și care trebuie ținute sub control. Când ajungem să plătim curentul la prețurile acestea atronomice n-avem ce-i face pentru că la animal nu putem să-i luăm curentul și să-i spunem să facă duș în doi odată.”