Confidenţialitate

Preţul benzinei premium a depăşit 7 lei pe litru la pompă

Preţul benzinei premium a depăşit 7 lei pe litru la pompă, cu 40% mai mult decât anul trecut, când un litru de carburant costa sub 5 lei, potrivit datelor din Monitorul Preţurilor la carburanţi, aplicaţie lansată de Consiliul Concurenţei în urmă cu doi ani.

Astfel, cele mai mari preţuri, respectiv 7,09 lei pe litru, sunt în benzinăriile OMV şi Gazprom. Rompetrol are, de asemenea, un preţ de 7,07 lei pe litru pentru motorina premium. Şi celelalte benzinării au preţuri apropiate: Petrom – 6,88 lei, MOL – 6,99 lei, Lukoil – 6,76 lei, Socar – 6,59 lei.

În ceea ce priveşte benzina standard, Gazprom este cel mai scump, cu 6,5 lei pe litru, urmat de OMV şi Rompetrol, cu 6,49 lei. Alte preţuri sunt Petrom – 6,43 lei, MOL – 6,27 lei, Lukoil – 6,06 lei şi Socar – 6,09 lei.

Preţurile la motorina premium au ajuns la 6,81 lei (Gazprom). OMV şi Rompetrol comercializează un litru cu 6,8 lei, în timp ce Petrom – 6,55 lei, MOL – 6,69 lei, Lukoil – 6,35 lei, Socar – 6,39 lei.

Motorina standard costă 6,32 lei pe litru la Gazprom şi 6,31 lei la OMV şi Rompetrol. Petrom vinde un dieselul cu 6,25 lei, MOL – 6,17 lei, Lukoil – 5,99 lei, Socar – 6,09 lei.

Preţurile menţionate sunt cele valabile pentru vineri, 8 octombrie, în benzinăriile OMV, Petrom, Rompetrol, Lukoil şi MOL de pe Autostrada Soarelui şi din apropierea ei, staţiile Gazprom de pe A1 şi Socar din Chiajna.

Din preţul final de la pompă, aproximativ jumătate reprezintă acciza şi TVA, care se virează la bugetul statului.

Totodată, preţul petrolului atinge, în aceste zile, cel mai mare nivel din 2014 încoace, ca urmare a cererii crescute de produse energetice, depăşind marţi 80 de dolari pe baril pe bursa americană. Vineri, barilul se tranzacţiona cu 79,44 dolari.

Anul trecut în această perioadă, petrolul costa 40 de dolari pe baril, potrivit Bloomberg.

Platforma online “Monitorul preţurilor carburanţilor” a fost lansată în 2019 de Consiliul Concurenţei şi afişează preţurile practicate de către şase reţele de benzinării din România – OMV Petrom, Rompetrol, MOL, Lukoil, Socar şi Gazprom, însumând peste 1.300 de staţii de distribuţie.

În iulie, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, declara într-un interviu pentru AGERPRES, că instituţia pe care o reprezintă monitorizează constant piaţa carburanţilor şi nu există indicii care să sugereze că aceste companii ar încălca legislaţia concurenţei.