Deciziile ca voluntari, polițiști, jandarmi și poate chiar militari să împartă Lumina în noaptea de Înviere, iar populația să poată veni la biserici vineri, au fost adoptate la presiunile constante ale Bisericii Ortodoxe, au declarat pentru Europa FM surse medicale apropiate Grupului de Comunicare Strategică.
Efectele acestor decizii se vor vedea la începutul lunii mai, iar în funcție de numărul cazurilor nou apărute atunci, se poate prelungi starea de urgență chiar și în a doua jumătate a lunii mai.
Europa FM a încercat în cursul acestei dimineți să adreseze mai multe întrebări reprezentanților BOR, ministrului de Interne, secretarului de stat Bogdan Despescu pentru a înțelege cum vor fi organizate fluxurile de persoane și distriburea prescurilor și a luminii până duminică.
Nimeni nu a răspuns.
Surse medicale au declarat pentru Europa FM că încă de acum câteva săptămâni, reprezentanții Bisericii Ordodoxe au început să facă presiuni asupra Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență astfel încât credioncioșii să aibă acces măcar partial la momentele religioase de Paști.
Discuțiile în cadrul comitetului au fost aprinse, responsabilii medicali opunându-se participării credincioșilor venirii la biserică.
Aseară, ministrul Sănătății, Nelu Tătatu, a declarat la Digi 24, că își menține recomandarea ca lumea să stea acasă, chiar și în noaptea de Inviere.
La rândul său, mediciul infecționist Adrian Marinescu a atras atenția că există riscul apariției unor îmbolnăviri care ar putea fi evitate.
Președintele Klaus Iohannis ar putea avea o reacție la protocolul semnat ieri de Biserica Ortodoxa cu Ministerul de Interne în această după-amiază, când este așteptat să facă o declarație de presă.