Confidenţialitate

Președinția lansează dezbaterile privind reforma Educației

Administrația Prezidențială lansează dezbaterile publice nașionale  în vederea schimbării sistemului de Învățământ.

Potrivit calendarului, în acest an, Președinția, ajutată de Ministerul Educației,  se va consulta cu toată lumea implicată: elevi, studenți, părinți, profesori, experți și angajatori.

După alegerile generale din toamnă, Președintele  vrea să semneze un pact național cu partidele, urmând ca, în funcție de rezultate, până la sfârșitul anului 2017 , să fie elaborată și o nouă lege a Educației, dacă se va ajunge la concluzia că se impune acest lucru.

 

Primul pas anunțat de  Administrația Prezidențială este consultarea tuturor celor implicați, în acest an. Astfel, începând cu luna februarie, Președinția  va pune la dispoziția celor interesați, pe pagina sa de internet, www.presidency.ro o secțiune specială unde toate propunerile, dezbaterile și rezultatele acestora vor putea fi accesate.

Dezbaterile ținute de organizațiile neguvernamentale dar și de instituțiile publice vor fi și ele luate în seamă. Cei interesați pot trimite la Palatul Cotroceni candidaturile pe adresa de email educatie@presidency.ro.

Dacă dezbaterile propuse au teme relavante,  sunt deschise tuturor, gratuit, atunci ele vor fi incluse în calendarul Președinției care fi disponibil online.

Începând cu luna martie, Președinția va organiza opt dezbateri regionale, câte una pe lună, pe teme diferite în toată țara.

Consultările publice se vor încheia la sfârșitul anului, când echipa care îl consiliază pe președinte în domeniul Educației și-a propus să elaboreze obiectivele naționale în funcție de care va fi scrisă o nouă lege a Educației.

Obiectivele se vor referi la domeniile în care România are nevoie de mai mulți sau mai puțini specialiști, valorile pe care un copil trebuie să le dobândească în școală, educarea în funcție de aptitudinile elevului.

Proiectul de reformă a Educației lansat acum de președintele Klaus Iohannis și pe care l-a denumit ,,România Educată,, ar trebui finalizat în 2018, moment de la care Școala ar trebui să funcționeze după noi reguli.