Confidenţialitate

Președinția contestă numirea directorilor de școli prin derogare

Preşedinţia cere Ministerului Educației să-i pună la dispoziție lista cu toți directorii de grădinițe și școli nominalizați pentru a ocupa  funcții prin derogare.

Consilierul de stat Ligia Deca, şeful Departamentului Educaţie din Administraţia Prezidenţială, declară pentru Europa FM că numirea unor directori care nu s-au înscris la concursul organizat de ministerul Educației în toamnă sau l-au picat este un semnal “extrem de negativ” pentru sistem.

‘”Așa cum, cred eu, că nu ne lăsăm tratați de un medic care nu a promovat examenul fără rezidențiat, așa cred că nici copiii noștri nu trebuie să învețe în școli unde directorul școlii nu are certificate, demonstrate competențele, pentru a îndeplini funcția de director.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Șeful Departamentului Educaţie din Administraţia Prezidenţială recunoaște că Președinția nu poate interveni legal în hotărârea noului ministru al Educației de permite numiri fără concurs. Însă, spune Ligia Deca, Președinția nu poate trece peste decizia ministrului Educației.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că a luat decizia ca persoanele care nu promovat concursul de directori, dar au ocupat anterior funcţiile respective, să poată fi numite, temporar, în aceste posturi, până la organizarea unui nou concurs.

Năstase a precizat că a primit sesizări din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, potrivit cărora constituie discriminare o notă a fostului ministru Mircea Dumitru, prin care se interzicea ca, în funcţiile de director şi director adjunct rămase vacante după concurs, să fie numite persoane care au ocupat aceste funcţii în şcolile respective şi nu au participat la concurs, precum şi persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise.