Confidenţialitate

Președintele sud-coreean a primit interdicție de a părăsi țara, în timp ce partidele de opoziție îi cer demisia după încercarea eșuată de a impune legea marțială

În Coreea de Sud, președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol i s-a interzis să părăsească țara din cauza unei încercări eșuate de impunere a legii marțiale, pe 3 decembrie, a declarat luni, 9 decembrie, un oficial din cadrul Ministerului Justiției. Măsura autorităților sud-coreene vine în contextul în care se fac tot mai multe apeluri pentru demiterea liderului Yoon.

Președintele contestat și-a cerut scuze pentru tentativa eșuată de a impune legea marțială și a declarat că își lasă soarta politică și juridică în seama Partidului Puterea Poporului (PPP), aflat la putere, dar nu a demisionat. El a devenit subiectul unei anchete penale, conform relatărilor din presa locală.

Șeful Biroului de investigare a corupției pentru oficialii de rang înalt a dispus interzicerea călătoriilor în străinătate în cazul președintelui Yoon

Șeful Biroului de investigare a corupției pentru oficialii de rang înalt, Oh Dong-woon, a declarat că a dispus interzicerea călătoriilor în străinătate în cazul președintelui Yoon.

Totodată, un oficial al Ministerului Justiției a declarat că ordinul de interdicție de călătorie a fost executat.

O „încălcare flagrantă a Constituției, fără nicio bază legală”

Luni, Ministerul Apărării a declarat că președintele contestat este în continuare, din punct de vedere legal, comandant suprem, însă controlul său asupra puterii a fost pus sub semnul întrebării.

Politicieni de rang înalt ai PPP au susținut că Yoon poate continua să fie președinte, delegându-și puterile prim-ministrului. Ei au declarat că vor înființa un grup de lucru pentru a gestiona eventuala sa demisie.

Liderul de grup al Partidului Democrat din opoziție, Park Chan-dae, a reclamat că rămânerea la putere a președintelui Yoon este o „încălcare flagrantă a Constituției, fără nicio bază legală”, transmite The Guardian.

Partidele de opoziție au promis să introducă o altă moțiune de destituire în această săptămână.

Amintim, pe 3 decembrie, președintele sud-coreean Yoon a declarat legea marțială, prin care a dat armatei puteri de urgenţă pentru a elimina ceea ce el a numit „forţe anti-statale” şi oponenţi politici care i-ar fi obstrucţionat activitatea. Liderul contestat a anulat ordinul şase ore mai târziu, după ce parlamentul a sfidat cordoanele militare şi de poliţie şi a votat în unanimitate împotriva legii marțiale.

Ce este legea marțială

Legea marțială este un regim temporar instituit de autoritățile militare în situații de urgență, atunci când autoritățile civile sunt considerate incapabile să funcționeze.

Punerea în aplicare a legii marțiale poate avea efecte juridice, cum ar fi suspendarea drepturilor civile normale și extinderea legii militare.

Legea marțială este, în teorie, temporară, dar poate continua pe o perioadă nedeterminată,

Impunerea legii marţiale, o premieră în Coreea de Sud după mai bine de 40 de ani, ar fi implicat suspendarea vieţii politice, precum şi închiderea parlamentului şi trecerea presei sub control.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Domnia de 24 de ani a lui Bashar al-Assad a luat sfârșit în Siria. Președintele a fugit din țară