Confidenţialitate

Preşedintele Senatului îi cere şefului statului să-l revoce pe procurorul general

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, îi cere preşedintelui Klaus Iohahnis să semneze cererea de revocare a procurorului general al României.

Motivul? Dezvăluirile făcute de postul Antena 3 şi site-ul Luju.ro potrivit cărora Augustin Lazăr ar fi refuzat în anii 80, eliberarea unui deţinut politic.

Preşedintele Senatului, lider al ALDE şi parte a coaliţiei de guvernare îi scrie  şefului statului:

“Vă scriu pentru a-mi exprima revolta în fața unei situații de o gravitate extremă care răzbate din mass-media ultimelor zile și despre care nu ați binevoit să aveți până acum vreo reacție. Este vorba despre dezvăluirile terifiante potrivit cărora procurorul general al României, persoană care ar trebui să fie un model de etică și de conduită pentru magistrații acestei țări, s-ar fi numărat printre personajele de tristă amintire care făceau jocurile murdare ale fostului regim comunist.

Dl. Augustin Lazăr nu a negat faptele, a încercat doar să ocolească răspunderea reală pe care ar fi avut-o în ceea ce privește persecutarea disidentului Iulius Filip, arestat, anchetat, șicanat, torturat și lipsit de libertate de către regimul comunist”, se arată în scrisoare.

În acelaşi timp, Călin Popescu Tăriceanu îi cere lui Augustin Lazăr, care candidează pentru un nou mandat de procuror general al României, să spună dacă a fost sau nu în grupul procurorilor comuniști absolvenți ai celebrei Școli de la Bran. Aceasta era o şcoală a Securităţii la care magistraţii erau învăţaţi inclusiv să fabrice probe.

Procurorul general a respins toate acuzaţiile, iar aseară, a publicat adeverinţele primite de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii care arată că nu a colaborat cu Securitatea.

Augustin Lazăr, acum în vârstă de 62 de ani, a recunoscut că la nceputul carierei, a făcut parte din Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud, unde era încarcerat disidentul anticomunist Iulius Filip, dar a susţinut că rolul său era de a verifica dacă un deţinut a executat partea minimă obligatorie  din pedeapsă şi dacă a fost sancţionat disciplinar.

Procurorul general al României acuză că atacurile împotriva sa vin în contextul în care candidează pentru un nou mandat de şef al Ministerului Public.

Ministerul Justiţiei  a anunţat că Augustin Lazăr şi ceilalţi 3 magistraţi candidaţi  îndeplinesc condiţiile necesare pentru a merge mai departe în selecţia de desemnare a viitorului procuror general.