După trei zile consecutive de discuții în comisia specială privind legile justiției, au fost făcute noi modificări privind statutul judecatorilor si procurorilor.
În așa numita comisie – Iordache, după numele fostului ministrul al justiței, care este și președintele comisiei, astăzi PSD si-a respins propria propunere de modificare a legilor justitiei.
Procurorii șefi ai DNA, DIICOT și ai Parchetului vor fi propusi de ministrul justiției, avizați de CSM, iar președintele Klaus Iohannis poate refuza numirile de ori câte ori dorește – adică forma actuală a legii nu a fost modificată.
Senatoarea PNL, Alina Gorghiu despre faptul că PSD și-a respins propriile amendamente:
“Aș spune că e o victorie de etapă a PNL și a Opoziției în general sau o victorie a raționalului din sala asta, pentru că, practic, a rămas reglementarea din legea actuală. Eu nu pot însă să zâmbesc și nu vreau să mă bucur deloc pentru că toate amendamentele despre care ați auzit că ar fi putut să modifice substanțial legea au rămas la amendamente respinse. Într-un limbaj cât se poate de comun, asta înseamnă că se pot face modificări în plenul Parlamentului, astfel încât președintele României să fie scos de tot, definitiv, din procedura de numire a procurorilor șefi“, a spus Alina Gorghiu la Palatul Parlamentului la finalul ședinței Comisiei parlamentare speciale pentru Legile Justiției.
Pe de altă parte, tot în comisia specială pentru legile justiției din Parlament, șeful statului a fost eliminat din procedura de numire a judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiției. Klaus Iohannis nu mai poate refuza motivat nici măcar numirea unui judecător sau a unui procuror. PNL va sesiza Curtea Constituțională în curând asupra acestor modificări, spune senatoarea Alina Gorghiu.
“Evident că sunt aspecte în continuare de neconstituționalitate în modificările făcute cel puțin în ultimele zile. Ne vom gândi foarte clar cum le sumarizăm astfel încât să putem să atacăm la Curtea Constituțională modificarea pe legea 303. Luni subiectul la comisie va fi legat de răspunderea magistraților, unde iarăși vom avea o multitudine de opinii și veți vedea atunci poziția PNL. (…) Ce m-a surprins însă este că CSM a venit cu niște propuneri nu chiar bune pentru sistemul judiciar, dar nu am să critic CSM acum, cred că e mai important că s-a ajuns la un text civilizat. Curtea Constituțională vede cum am susținut și noi, și anume că scoaterea președintelui din procedura de numire a procurorilor cu funcții înalte înseamnă golirea de conținut a atribuțiilor președintelui, motiv pentru care sunt convinsă că și cei din majoritatea parlamentară au acceptat până la urmă varianta pe care o propunem noi“, a concluzionat ea.
In replică, președintele Klaus Iohannis a declarat cu privire la faptul că nu mai poate refuza numirea președintelui și vicepreședinților Înaltei Curți de Casație și Justiție, că lucrurile trebuie clarificate și că se va implica în mod constituțional, corect.
Președintele Klaus Iohahnis a făcut o declarație dimineață și cu privire la dreptul de a refuza numirea magistraţilor:
Anterior, el a comentat și decizia de abrogare a prevederii potrivit căreia putea refuza o singură dată nuimrea magistratílor. “Este o încercare nepotrivită și nu va rămâne așa. (…) Am de gând să fac tot ce poate să facă președintele într-un parcurs legislativ prevăzut în Constituție“, a spus șeful statului.
Luni, Comisia specială îşi va relua lucrările, și oricum traseul legilor justiției va fi unul anevoios. După ce se vor termina lucrările comisiei speciale, vor fi trimise în parlament, unde vor sta 5 zile. Apoi vor fi trimise înapoi în Comisie unde se va face un raport. De acolo, din nou în plen unde mai pot suferi modificări.