Prezent la deschiderea noului an școlar la Colegiul Mihai Eminescu din București, președintele Klaus Iohannis a spus că discutat cu premierul și cu ministrul Educației și că se lucrează la un plan privind școlile fără autorizație.
“Chestiunea școlilor fără autorizaţie mă preocupă în continuare şi sunt convins că până la urmă găsim soluţii. Am discutat în această vară şi cu primul ministru şi cu ministrul Educaţiei şi cu alţi miniştri care au atribuţii în acest domeniu. Se lucrează la un plan. Cred că trebuie să înţelegem cu toţii că lucrurile se vor schimba în bine doar atunci când începem să avem un plan pe termen mai lung, când începem să avem bunăoară pentru reabilitarea străzilor, un plan de investiţii pentru mulţi ani. Altfel lucrăm tot de azi pe mâine şi lucrurile se construiesc într-o parte şi se distrug în cealaltă parte. Totuşi, cred că astăzi, în prima zi de şcoală, putem să fim optimişti, există lucruri bune, s-au mişcat unele lucruri şi avem şansa să le îndreptăm fiindcă, sincer, am impresia că tot mai mulţi au înțeles că aceste chestiuni de autorizaţie sunt o problemă a sistemului. Trebuie să găsim soluţii pentru aceste chestiuni”, a declarat Klaus Iohannis.
Întrebat în cât timp se poate rezolva problema autorizaţiilor pentru şcoli, Klaus Iohannis a răspuns:
“Poate că vă amintiți că anul trecut am provocat Guvernul ca în trei ani să rezolve cu autorizaţiile şi cred în continuare că se poate. Statisticile arată că din numărul mare de şcoli din România, sunt relativ puţine şcoli fără autorizaţie şi multe sunt în zone unde lipsa de autorizaţie se datorează faptului că fie nu este apă curentă, fie nu este canalizare în zonă. Fie că este o comunitate prea săracă, cred că jumătate din şcolile fără autorizaţie sunt din comunităţi foarte mici, sub 50-20 de elevi şi acolo e un pic mai problematic fiindcă nu există nici capacitatea administrativă pentru a crea proiecte, nu există nici interesul politic suficient de mare pentru a rezolva problema. Ce mă deranjează este că există oraşe mari unde există şcoli fără autorizaţie, acolo cu siguranţă se poate rezolva repede. Pe scurt, eu cred că în trei ani se pot rezolva aceste probleme”, a mai precizat preşedintele.
Șeful statului a fost întrebat și dacă este acord ca profesorii să primească pensii speciale, după modelul celor încasate de senatori și deputați.
Un proiect care urmează să primească votul final în Senat prevede că dascăli cu o vechime de 30 de ani ar putea încasa, la împlinirea vârstei de pensionare, o indemnizație specială lunară. Aceasta reprezintă 80 la sută din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni.
Pensia specială nu va fi cumulată cu cea din sistemul public, așa cum se întâmplă în cazul parlamentarilor. Cadrele didactice vor încasa însă pensia mai mare.