Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut ministrului de Interne, Carmen Dan, lămuriri scrise despre cum a fost posbil ca elemente violente să fie lăsate să distrugă o manifestaţie paşnică.
Șeful statului a ținut să precizeze că demonstraţiile din Piața Victoriei au fost “eminamente paşnice” şi că este foarte nemulţumit că Ministerul de Interne, deşi avea informaţii despre ce “grupuri se pregătesc“. Klaus Iohannis susține că ministrul Carmen Dan nu a gestionat această situaţie, iar jandarmii nu au acţionat faţă de aceste grupuri de instigatori” care au detunat manifestaţia paşnică.
Iohannis, despre proteste: ”Aseară au avut loc demonstrații și proteste masive în toată țara. Sunt foarte impresionat de amploarea acestor manifestări și de faptul că românii au înțeles foarte bine despre ce e vorba cu aceste ordonanțe de modificare a codurilor penale și au arătat că românii știu ce vor: un stat de drept. Aceste demonstrații au fost pașnice. S-au adunat în număr foarte mare și și-au spus păsul. Asta după ora 10, când grupuri de demonstranți violenți au intrat în Piața Victoriei și au deturnat demonstrația.
A fost la fel de evident că acești demonstranți violenți au venit cu scopul de a strica manifestația. Felul în care Ministerul de Interne nu a gestionat situația și felul în care jandarmii au acționat mă nemulțumește profund. Toată lumea din structuri au avut informațiile. La ministerul de Interne s-a știut când și ce grupuri se pregătesc pentru a sparge manifestația. În loc să izoleze, i-au lăsat liberi să se amestece printre demonstranții pașnici, punând în pericol sănătatea și chiar viața românilor simpli care s-au dus să demonstreze îbn mod pașnic. Foarte grav mi s-a părut că doamna ministru de Interne s-a dus la televizor și a spus că nu a știut nimic. Înseamnă că nu conduce ministerul. Solicit doamnei ministru lămuriri urgente și clare”, a declarat președintele.
Ulterior, președintele a anunțat că sesizează Curtea Constituţională cu privire la ordonanța de urgență privind modificarea codurilor penale.
Șeful statului a declarat că sesizarea vizează conflictul juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi sistemul de justiţie şi Parlament, pe de altă parte.
”Am decis să sesizez CCR. Este vorba de un conflict instituțional. Acest document este pe drum și va fi depus în câteva minute la CCR.”
Şi Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, miercuri, CCR, care a stabilit că până în 7 februarie părţile pot depune punctele de vedere.
În București, a avut loc, miercuri seara, cea mai mare manifestație de protest organizată în ultimii 20 de ani. Peste 120.000 de persoane s-au strâns în Piața Victoriei, în fața Guvernului.
În jurul orei 22.30, câteva zeci de persoane s-au încăierat cu forțele de ordine. Au început să arunce cu petarde și torțe către jandarmi.