Şeful statului acuză, într-o postare pe Facebook, că prin ordonanța de urgență pe Legile justiției, adoptată marţi de Guvern, actuala Putere vrea să creeze un statut special pentru cei care au probleme penale.
“PSD a acționat astăzi din nou împotriva Justiției și a statului de drept, împotriva României și a cetățenilor. Guvernul PSD vrea să creeze prin ordonanțe de urgență un statut special pentru cei care au probleme în justiție. Și românii, și liderii europeni știu că nu există nicio altă justificare pentru obsesia de a slăbi până la ineficiență justiția din România, în afară de interesele personale. România nu poate fi pusă la dispoziția celor care vor să instaureze controlul politic asupra justiției”, a scris Klaus Iohannis, marți, pe Facebook.
Executivul a adoptat, în ședința de marți, o ordonanță de urgență care modifică Legile justiției. Printre modificări se numără cea potrivit căreia numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuțiile șefului Secției de anchetă. Una dintre prevederi arată că șeful Secției de anchetă poate dispune asupra tuturor soluțiilor cu magistrați.
Documentul prevede modificări privind concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, dar și la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară sau 317/2004 privind CSM.
OUG pe Legile justiției adoptată marți conține și o modificare care privește numirea în funcție a procurorilor de rang înalt: „Alineatul (1) al art. 54 se modifică: (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii aecstuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, adjuncţii acestuia, precum şi procurorii şefi de secţii ai acestor parchete, sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii în funcţie sau dintre judecătorii care au îndeplinit funcţia de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată”, se arată în proiectul obținut de Mediafax.
Până în prezent, șefii de parchete erau numiți cu aviz de la Secția de Procurori a CSM.
Totodată, documentul mai arată că Șeful Secției de anchetare a magistraților poate dispune în cazul soluțiilor cauzelor.
O altă modificare vizează delegările în funcțiile de conducere ale parchetelor.