Preşedintele Klaus Iohannis pleacă astăzi la Roma, unde liderii europeni vor participa la Summitul Uniunii Europene , unde va fi adoptată o declarație cu privire la viitorul UE.
Declarația va fi adoptată sâmbătă, 25 martie.
Summitul de la Roma va marca începutul procesului de reflecţie cu privire la viitorul Uniunii Europene, proces care ar urma să fie definitivat în cursul anului 2019.proces care ar urma să fie definitivat în cursul anului 2019..
În această seară, însă, președintele Iohannis va fi primit alături de ceilalți șefi de stat sau de guvern în audiență la Sanctitatea Sa, Papa Francisc.
România a transmis deja statelor membre ale Uniunii Europene un document în care este prezentată poziția cu privire la viitorul UE în pregătirea Summitului de la Roma.
În document se precizează că “obiectivul principal al Declarației de la Roma ar trebui să fie acela de a transmite un semnal clar că statele membre UE trebuie să rămână unite, coerente și angajate să conlucreze pentru o Europă puternică, bazată pe valori și incluzivă, care să fie în măsură să recâștige încrederea cetățenilor europeni”, a informat Administrația Prezidențială.
România pledează pentru o Uniune Europeană mai puternică, mai consolidată și mai coezivă, iar unul dintre principiile de bază ale Declarației de la Roma trebuie să vizeze unitatea, coeziunea și durabilitatea. “Trebuie să fie clar exprimat faptul că nu există nicio alternativă la o soluție europeană care plasează stabilitatea economiilor și societăților noastre și prosperitatea cetățenilor noștri în centrul acțiunilor Uniunii”, mai stipulează documentul.
Un alt principiu enunțat în document este “fără pași înapoi”.
Summitul marchează, totodată 60 de ani de la semnarea în capitala Italiei a Tratatului privind formarea Comunităţii Economice Europene.
Evenimentul a avut loc la 25 martie 1957, de către cele şase state fondatoare ale Uniunii – Belgia, Franța, Germania Federală, Italia, Luxemburg și Olanda – a Tratatului privind Comunitatea Economică Europeană și Tratatului Comunității Europene pentru Energie Atomică și are loc în condiţii de securitate deosebită.