Preşedintele Klaus Iohannis va merge în vizită, vineri, la ora 13.00, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş”, a anunţat Palatul Cotroceni.
La primele ore ale dimineții, un incendiu a izbucnit în pavilion Covid al unității medicale bucureștene.
4 persoane au murit în tragedie.
Sosiți la fața locului, pompierii au găsit în incinta mistuită de flăcări 3 trupuri neînsuflețite carbonizate.
O a patra victimă, în vârstă de 80 de ani și cu arsuri pe 20% din suprafața corporală, nu a răspuns manevrelor de resuscitare.
Alte peste 100 internate în respectiva secție au fost evacuate. Unele au fost transferate la alte spitale din Capitală.
Rude și aparținători ai pacienților s-au strâns în fața spitalului, pentru a se interesa de starea acestora.
La sediul Departamentului pentru Situații de Urgență, au fost operaționalizate 2 linii telefonice unde aparținătorii pot afla informații despre relocarea pacienților evacuați în urma incendiului de la Institutul Matei Balș:
- 021.2069398
- 021.2648515
Avem patru victime. Transmit condoleanțe familiilor victimelor. Au fost patru saloane afectate la parterul pavilionul. Practic toată clădirea e afectată de fum, dar incendiul a afectat patru saloane. (…) În acest moment se investighează. Primul apel a fost transmis prin 112 la 5.05. La 5.13 au ajuns primele echipaje și s-a activat planul roșu. (…) Sunt în dialog permanent cu premierul încă de la 5.43, când m-a sunat dl. Arafat. În acest moment, cel mai important lucru e să salvăm toți pacienții”, a anunțat ministrul de Interne.
Lucian Bode a lăudat intervenția echipajelor de pompieri, care „au limitat o catastrofă”.
Ministerul Sănătăţii informează că 53 de pacienţi au fost transferaţi la alte unităţi medicale din Capitală.
Flăcările au cuprins un corp de clădire al institutului.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal „in rem” pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.
Anchetatorii se află la faţa locului şi au început cercetările. Procurorii au solicitat conducerii spitalului imaginile surprinse de camerele de supraveghere din secția mistuită de flăcări.
Clădirea care a ars a fost construită în 1953 și a fost modernizată.
Imobilul avea avizele necesare, a declarat Adrian Streinu Cercel, fostul manager al institutului.
Cel mai recent control a fost efectuat în noiembrie 2020.
Întreg personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov a fost mobilizat pentru intervenția de vineri dimineață.
Ministrul Sănătății, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și medicul Adrian Strein Cercel au făcut, vineri dimineață, primele declarații.
În noiembrie 2020, un incendiu a cuprins secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț. 10 pacienți au ars de vii în acel dezastru.