Confidenţialitate

Preşedintele Iohannis, la Parlament în contextul protestelor de stradă

Şeful statului va adresa, de la tribuna Parlamentului, un mesaj pe tema tentativei guvernului de a modifica pe furiş codurile penale şi a protestelor ample de stradă.

Şedinţa este programată la ora 12.00.

Într-o scrisoare trimisă legislativului după izbucnirea scandalului, Klaus Iohannis a făcut referire și la intenția sa de a organiza un referendum pe tema luptei anticorupție.

Liderii coaliţiei guvernamentale i-au cerut preşedintelui ca mesajul să conţină şi un apel la calm.

În ciuda frigului, aproape 20.000 de bucureşteni au protestat – pentru a 7-a seară la rând – în faţa sediului guvernului, cerând demisia premierului şi a ministrului Justiţiei, a căror imagine a fost compromisă de ordonanţa 13, abrogată sub presiunea străzii.

Demonstraţii antiguvernamentale au fost organizate şi în alte oraşe, reunind mii de indignaţi.

Susţinători ai actualei puteri, cam 4.000 la număr, s-au reunit în faţa Palatului Cotroceni, pentru a doua zi, scandând împotriva şefului statului, pe care îl consideră responsabil pentru actuala criză politică.

Degringolada de la Ministerul Justiţiei a mai consemnat, ieri, un episod. Ministrul Florin Iordache anunța, la primele ore ale dimineţii, un nou proiect de modificare a codurilor penale, pentru ca – mai apoi – insitituţia să afirme, într-un comunicat, că nu va mai face nici un proiect, pe motiv că s-ar impune o dezbatere mai amplă.

Totuşi, la Consiliul Superior al Magistraturii a ajuns ieri un text, în mare parte similar cu ordonanţa abrogată. CSM se reuneşte, astăzi, pentru a studia documentul.

Insistând că legislaţia penală trebuie modificată, pentru că unele articole sunt neconstituţionale, premierul a anunţat că va decide, în această săptămână, dacă Florin Iordache va mai rămâne sau nu în echipa sa.

Jurnaliştii i-au amintit lui Sorin Grindeanu că subalternul său a mințit în ședința de guvern din seara de 31 ianuaire, atunci cînd i-a spus că are toate avizele necesare pentru aprobarea ordonanței de modificare a legislației penale. Consiliul Magistraturii ar fi urmat să se pronunțe asupra documentului abia în dimineața următoare.

Opoziţia politică şi-a prezentat ieri moţiunea de cenzură la adresa guvernului. Demersul va fi supus mâine votului în Parlament. PNL speră ca tentativa de debarcare a executivului să fie sprijinită şi de unii aleşi ai coaliţiei PSD-ALDE, nemulţumiţi de cele întâmplate în ultimele zile. Conducerea UDMR şi-a sfătuit aleşii să nu ia parte la votul moţiunii.

Întrebat ieri de jurnaliştii unei televiziuni sârbe dacă actualul guvern de la Bucureşti mai are legitimitate, liderul social-democrat, Liviu Dragnea, a invocat “milioanele de oameni” care susţin actuala guvernare.

În schimb, vicepreşedinte PSD, primarul Iașului, Mihai Chirica, atrăgea ieri atenţia – la Europa FM – că partidul ar fi pierdut, în județ, jumătate dintre susținătorii de la parlamentare – cota de încredere ajungând sub 20%, potrivit unui sondaj.

Într-un comunicat trimis la Bucureşti, preşedintele grupului social-democrat din Parlamentul European, Giovanni Pittella, opina că premierul Sorin Grindeanu a arătat o atitudine responsabilă ascultând vocea cetăţenilor, iar de acum înainte trebuie să continue implementarea programului politic şi lupta împotriva corupţiei.