Confidenţialitate

Preşedintele Iohannis a semnat decretele de numire a noilor miniştri

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretele privind numirea noului ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu, şi numirea noului ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, iar la ora 17.00, va avea loc şi ceremonia de depunere a jurământului.

Administraţia Prezidenţială a anunţat, încă de vineri, că decretele vor fi semnate în cursul zilei de luni, iar la ora 17.00 va avea loc ceremonia de depunere a jurământului.

Graţiela Gavrilescu, actual ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, preia portofoliul lui Daniel Constantin de ministru al Mediului şi funcţia de vicepremier.

În locul ei, este numit Viorel Ilie.

Liderii ALDE, reuniţi duminică în şedinţa Biroului Politic Central, au decis, cu majoritate de voturi, retragerea sprijinului politic vicepremierului Daniel Constantin, copreşedinte al formaţiunii.

Cine sunt cei doi noi membri ai Guvernului Grindeanu?

Graţiela Gavrilescu, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, a fost propusă de ALDE în funcţiile de vicepremier şi ministru al Mediului, în locul lui Daniel Constantin.

Ea are 50 de ani, este la al patrulea mandat de deputat, a fost ministru al Mediului Apelor şi Pădurilor şi viceprimar al muncipiului Ploieşti, începându-şi activitatea profesională ca inginer chimist-tehnolog.

S-a născut la data de 24 iunie 1966, în Bucureşti, şi este căsătorită.

Graţiela Gavrilescu a absolvit Facultatea de Tehnologie Petrochimică de la Universitatea de Petrol şi Gaze Ploieşti, urmând şi studii postuniversitare de marketing industrial la Institutul de Management Bucureşti. De asemenea, în 1994 a urmat cursuri la Institutul de Medicină Bucureşti, specializarea probleme de medicina muncii, iar în 2007 a absolvit studii postuniversitare de management în administraţia publică locală – I.N.A. Bucureşti.

Porivit celei mai recente declaraţii de avere, Graţiela Gavrilescu deţine, împreună cu soţul său, un teren intravilan în Ploieşti, cu o suprafaţă de 400 mp. De asemenea, Mihai Gavrilescu mai are un teren forestier (5.000 mp) şi unul agricol (2.000 mp) în Carlige, Vrancea. Soţul Graţielei Gavrilescu mai deţine un teren agricol şi în Girov, Neamţ, de 3.500 mp.

Cei doi mai au un apartament şi o casă în Ploieşti, trei autoturisme (Kia Ceed, Kia Opirus şi Dacia Logan), precum şi bijuterii în valoare de 5.000 euro. De asemenea, Graţiela Gavrilescu a vândut, în 2016, o casă cu 15.000 euro.

Potrivit declaraţiei de avere, deputatul deţine acţiuni la SC APRPACOR SA, cu o valoare totală la zi de 15.700 lei. Totodată, ea are un credit bancar de 17.500 de euro, scadent în 2020.

Viorel Ilie este fost primar al Moineștiului, actual senator, 52 de ani.

Viorel Ilie s-a născut pe 19 martie 1965 şi este absolvent al Facultăţii de Electrotehnică – specialitatea Automatică şi Calculatoare a Institutului Politehnic ”Gheorghe Asachi” din Iaşi.

Viorel Ilie este căsătorit şi are trei copii, toţi băieţi.

Potrivit declaraţiei de avere depuse la începutul acestui an, Viorel Ilie deţine, împreună cu soţia Simona, două terenuri intravilane ce însumează aproape 3.400 de metri pătraţi, fără a preciza însă localitatea în care se află terenurile. Localitatea nu este precizată nici în cazul celor două case, de 417 metri pătraţi, respectiv 117 metri pătraţi. De asemenea, soţii Ilie mai deţin două spaţii comerciale care împreună au aproximativ 250 de metri pătraţi.

Viorel Ilie nu a declarat ca având în proprietate automobile sau bijuterii şi obiecte de artă a căror valoare însumată să depăşească 5.000 de euro, dar a vândut un spaţiu comercial în 2016 pentru care a încasat 223.000 de lei. Pe numele său sunt deschide două conturi bancare în care se află puţin peste 51.000 de lei. Senatorul a împrumutat firma pe care a condus-o până în 2008, S.C. Trust Incom SRL, cu 556.000 de lei şi a contribuit la campania electorală a ALDE cu 63.000 de lei.

Anul trecut, Viorel Ilie a contractat un credit de 80.000 de lei, scadent în 2020. Ca primar la Moineşti, el a încasat, în 2016, 75.300 de lei, veniturile familiei sale fiind completate de salariile de profesoară ale soţiei, 17.100 lei, şi veniturile din închirierea celor două spaţii comerciale, de aproape 125.000 de lei.