Șeful statului a promulgat, joi, legea care amână, până la 1 februarie 2020, intrarea în vigoare a prevederilor Ordonanței de Urgență privind transportul alternativ, informează Administrația Prezidențială.
Termenul inițial prevăzut în actul normativ era 1 noiembrie 2019, amintește Mediafax.
La 22 octombrie, Camera Deputaților a adoptat, decizional, proiectul de lege. Printre modificările admise de forul legislativ este prelungirea perioadei de tranziție a celor afectați de reglementările OUG la 1 februarie 2020. Termenul inițial prevăzut era 1 noiembrie 2019.
Ordonanța prevede că Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale va emite avizul tehnic pentru platforma digitală în termen de 30 de zile lucrătoare de la depunerea documentaţiei complete.
Legea prevede că avizul tehnic pentru platformele digitale va avea o valabilitate de 24 luni. În forma Ordonanței adoptate de Guvern avizul avea o valabilitate de 12 luni.
Actul normativ a eliminat prevederea din ordonanță prin care avizul tehnic pentru platformele digitale, autorizaţia pentru transportul alternativ, precum şi copia conformă a autorizaţiei pentru transport alternativ sunt eliberate înainte de 30 septembrie 2022.
Totodată, copia conformă a autorizației pentru transportul alternativ se va elibera operatorului de transport alternativ autorizat numai pentru autoturismele deținute în proprietate, închiriere sau comodat.
Un alt amendament prevede ca operatorul platformei digitale să achite la bugetul de stat o taxă în valoare de 100.000 lei la fiecare 24 de luni. Forma anterioară a ordonanței prevedea că operatorul trebuie să achite la bugetul de stat o taxă anuală în valoare de 50.000 lei.
Conform unui alt amendament, operatorul platformei digitale va trebui să aibă o filială înregistrată la Oficiul Național al Registrului Comerțului, prin care se derulează activitățile comerciale în România.
Ordonanța de Urgență care reglementează serviciile de ride-sharing a fost adoptată pe 25 iunie.
Potrivit OUG, pentru serviciile digitale de ridesharing mașinile acceptate pot avea o vechime de până la 15 ani. De asemenea, este acceptată și achitarea cursei conform calculelor platformei, prin GPS, fără a fi verificată metrologic – ceea ce nu este valabil pentru taxiuri.