Președintele Klaus Iohannis anunță că a semnat decretul de prelungire a stării de urgență pentru încă 30 de zile.
Documentul trebuie aprobat acum și de Parlament.
Declarațiile președintelui:
“În pofida restricțiilor fără precedent adoptate de statele lumii, nu există semne certe ale unei eventuale încetiniri a pandemiei.
Dimpotrivă, bilanțul crește zilnic într-un ritm alert.
Este evident că ne luptăm cu o epidemie extrem de greu de controlat, chiar și în contextul adoptării unor măsuri fără precedent de distanțare socială.
Cu siguranță că fără aceste măsuri de izolare ne-am fi confruntat cu o explozie a cazurilor imposibil de gestionat de sistemul de sănătate.
Relaxarea măsurilor, așa cum o cer inconștient unii politcieni, ar pune o presiune uriașă pe sistemul medical, ar duce la o creștere vertiginoasă de noi cazuri de infectare, suprapopularea spitalelor și o presiune uriașă pe sistemul nostru sanitar. Stați acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital.
Altfel, vom avea un val de îmbolnăviri foarte mare
Se impune prelungirea stării de urgență, adică menținerea măsurilor deja impuse, precum și noi reglementări pentru a gestiona criza. Școlile rămân închise și se suspendă toate activitățile didactice.
Se organizează, în măsura posibilităților, activități didactice online. Am hotărât, de asemenea, prin decretul pe care l-am emis că Guvernul va lua toate măsurile astfel încât să fie asigurată securitatea alimentară a cetățenilor, prin continuarea aprovizionării, producției, transportului și furnizării către oameni a bunurilor de strictă necesitate
Se pot plafona prețurile la alimente de strictă necesitate, medicamente, utilități.
O mențiune specială – dacă se va constata scăderea prețurilor la energie, guvernul va lua măsurile necesare ca scăderile să se reflecte în prețurile pe care le plătesc consumatorii.
Pe durata stării de urgență, managementul unităților sanitare publice civile poate fi asigurat de personalul cu atribuții în domeniul Apărării Naționale. Termenul de preaviz se suspendă pe durata stării de urgență pentru angajații din domeniul sanitar, social, apărare.
Este interzisă încetarea activității centrelor rezidențiale pentru îngrijirea persoanelor vârstnice și pentru alte categorii vulnerabile.”
Declarațiile președintelui vor fi analizate într-o Ediție Specială Știrile Europa FM de jurnaliștii Alice Iacobescu și Cătălin Striblea.
Reprezentanții opoziției au anunțat recent că vor vota prelungirea stării de urgență doar în anumite condiții.
De altfel, Călin Popescu-Tăriceanu, Kelemen Hunor, Marcel Ciolacu, Victor Ponta și Varujan Pambuccian i-au adresat o scrisoare premierului Ludovic Orban, în care îi cer să poarte discuţii pentru reîntoarcerea la muncă “în vederea reluării cât mai grabnice a activităţilor economice” .
Marcel Ciolacu a spus că PSD pune condiții pentru a vota prelungirea stării de urgență.
Liderul social-democrat a cerut – între altele – testarea populației, și „măsuri economice și sociale, pentru cetățeni și mediul de afaceri”.
La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că nu votează prelungirea stării de urgență „pentru a nu hrăni și mai multe reflexe dictatoriale” aplicate de autorități și guvernanți.
Fostul prim-ministru consideră că – după Paște – românii ar trebui să se întoarcă, treptat, la muncă.
Reamintim, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat astăzi că numărul cazurilor de nou coronavirus a ajuns în România la 6.879, în creștere cu 246 față de raportarea precedentă.
Bilanțul epidemic al deceselor a urcat la 332. O asistentă din Ialomița a fost răpusă de COVID-19.
1.051 de persoane s-au vindecat.
De la debutul epidemiei, la nivel național au fost realizate 70.097 de teste.